Saveti za uzgoj lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Za male biljne vrtove najidealnije su začinske i lekovite biljke, jer su uglavnom niskog rasta, a miris i ukus koje donose sa sobom su nagrada koja ima posebno značenje.

 Odaberite svoje omiljeno bilje

Pre nego što počnete sa izradom svog mini biljnog vrta, trebalo bi da odaberete biljke koje ćete uzgajati. Sada je pravo vreme da razmislite o tome. Prvo, odaberite one koje vam se najviše sviđaju. Razmislite koje obroke najviše pripremate i koji su vam začini potrebni. Kako sve biljke ne traže iste uslove, sledeće što treba da proverite da li se vaše omiljene biljke slažu međusobno ili ćete morati da ih razdvojite u različite kontejnere, a da dodate neke druge biljke, koje vole iste uslove kao vaša omiljena biljka.
Na primer, korijander i estragon vrlo brzo rastu. Pazite da između semena ima dovoljno prostora i prekrijte ih tankim slojem zemlje.

Uzgoj iz semena

Ako ne uzimate rasad, već želite svoje biljke da uzgojite iz semena, najbolje je da započnete u zatvorenom prostoru. Na taj način će seme klijati mnogo brže. Seme je potrebno da posejete u male saksije. Vodite računa da one imaju drenažne rupe na dnu kako bi višak vode mogao da iscuri. 
Mediteransko bilje poput ruzmarina, majčine dušice, lavande, origana uživa u punom suncu i ne traži previše vode. Sa druge strane, vlašac i peršun, na primer, više vole polusenku i malo više vode.

 Kombinacija vrsta

Kao što smo već napomenuli, ne traže sve biljke iste uslove i istu negu, zbog čega je jako bitno da se kombinuje bilje koje traži istim režim nege u jednoj žardinjeri ili saksiji. 

Prebacivanje na stalno mesto

Na proleće, kada noću ne bude više mrazeva, biljke možete da presadite na stalno mesto i postepeno da iznosite napolje. Svaki put ostavite ih malo duže kako bi se navikle na spoljne temperature. Kao okvir za žardinjeru možete iskoristiti mentu. Ova biljka je jako laka za uzgoj.

Čuvanje začinskog bilja

Sve što ste posadili možete i da sačuvate za zimu. Napravite male snopove bilja i obesite ih naopako na suvom i toplom mestu. Kada se osuše, čuvajte ih u posudi sa poklopcem na hladnom i tamnom mestu. Ne treba predugo čekati da biljke iznesete napolje. Ako to uradite, počeće da se izdužuju, pokušavajući da rastu prema svetlosti. 
Sušeno bilje uvek malo izgubi na ukusu. Ali, ne brinite: majčina dušica, metvica, ruzmarin i origano i dalje će zadržati obilje arome. Začinsko bilje možete i da zamrznete, a na ovaj način možete da ih sačuvate najviše 6 meseci.

Izvor:biznis24.rs

Saveti za uzgoj lekovitog i začinskog bilja u gradskim uslovima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opasne biljke, koje mogu da ubiju, čuvaju se iza zaključanih kapija bašte u Alnviku.

Malo je lekovitih biljka koje u našem narodu uživaju toliko poverenje kao trava iva. Toliko je lekovita da se u narodu kaže - trava iva i od mrtva pravi živa!

Slatki pelin je jedna od prvih biljnih vrsta koja se pominje kada je u pitanju borba protiv raka na prirodan način, a nemački naučnici kažu da pomešan sa kafom aktivno deluje i protiv korona virusa.

Uvecana prostata se najcese javlja kod muskaraca nakon 45 te godine i uglavnom je u pitanju dobrocudno uvecanje prostate.

Selen je još jedna biljka koja je izuzetno zdrava i lekovita. Ima brojna korisna svojstva za naš organizam, a u nastavku tekst pročitajte zbog čega je toliko poželjna za konzumiranje.

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета