Agroinfo savet: Saznajte koji je najbolji način iskorišćavanja određenih namirnica

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

U svežem stanju, kuvano, pečeno, sa korom ili bez? Da bi dobili najbolje od neke namirnice i potpuno iskoristili njena korisna hranljiva i vitaminska svojstva, trebalo bi da poznajemo najbolje načine za njeno korišćenje. U nastavku teksta saznajte zanimljivosti koje možda niste znali.

Sam odabir zdravih namirnica nije dovoljan ukoliko želite u svoj organizam da unesete hranljive materije. Nepravilnim načinom pripremanja hrane možemo ne samo uništiti veliki broj hranjivih sastojaka, već ih možemo učiniti štetnim za naše zdravlje. Isto tako, malim promenama u načinu pripreme kod pojedinih namirnica, pojačaćemo njihovo korisno delovanje.

Određene namirnice je neophodno termički obraditi kako bi mogle da se konzumiraju. Takav je, recimo, krompir. Prilikom same pripreme, ipak možemo birati zdraviji način pa je zato pečenje ili kuvanje ove namirnice mnogo bolje od toga da se ona prži. Za razliku od običnog kuvanja, kuvanje na pari predstavlja bolji način iskorišćavanja nekih namirnica jer se na taj način vitamini i minerali gube u minimalnim količinama. Neko povrće, pak, je bolje grilovati nego kuvati, ukoliko je to moguće (paprika, tikvice), kako bi se na najbolji način iskoristilo.

Paradajz

Kuvani paradajz je, verovali ili ne, zdraviji od svežeg. To je zbog toga što proces kuvanja dovodi do oslobađanja likopena, antioksidanta veoma dobrog za zdravlje vaših očiju i srca.

Jaja

Jaja se najlakše vare nakon pripreme na visokoj temperaturi. S druge strane, nije idealno prekuvati ih jer to smanjuje količinu antioksidanata koju sadrže. Naša preporuka je da ih poširate, ili kuvate u ljusci tako da na kraju ovog procesa budu rovita.

Zeleniš

Ako želite da na najbolji mogući način iskoristite nutritivnu vrednost spanaća, prokelja, brokolija i drugog zeleniša, preporučljivo je da ga jedete u svežem stanju. Zeleniš kuvanjem gubi značajan sadržaj vitamina C, B1 i B5.

Cvekla

Apsolutno svaki deo cvekle je zdrav, zbog čega nipošto ne bi trebalo da bacate njene listove. Cvekla sadrži dosta antioksidanata, što je dovoljan razlog da se ona što češće nađe na vašoj trpezi.

Banane

Banane imaju visok sadržaj vitamina B i C, ali i kalijuma i magnezijuma. Kako biste imali najveće benefite od konzumiranja ovog voća, važno je da jedete i trakice koje se nalaze između ploda i kore, jer su one upravo te koje distribuiraju vodu i hranljive materije kroz voćku.

Krompir

Ako planirate da pečete mlad krompir, preporučujemo vam da ga uopšte ne ljuštite. Na taj način će zadržati maksimalnu količinu vitamina C i B, kalijuma, gvodža i kalcijuma, kojima je veoma bogat.

Agroinfo.rs

Agroinfo savet: Saznajte koji je najbolji način iskorišćavanja određenih namirnica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Tropsko voće koje je vrlo hranljivo i puno vitamina...

Ovim poslom se bavite samo ako ga volite", kaže Dejan Dragićević iz Rakovice koji od malih nogu uz oca gaji ljubav prema biljkama, a danas ih u svom dvorištu ima na stotine.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета