Kako se ZAŠTITITI od KRPRLJA ozbiljnih izazivača bolesti

pixabay.free

pixabay.free

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Krpelji su izazivači bolesti, kao što su Lajmska bolest, Ku groznica, Pegavi tifus, tularemija, meningoencefalitis itd. Krpelji se dele na meke, tvrde i Nuttalliellidae (samo jedna vrsta). 

Krpelji najčešće borave na vrhu visokih trava gde čekaju prolazak životinje (ili čoveka) na koju se posle identifikacije mirisom zakače uz pomoć posebnih kuka na prednjim nogama. Identifikacija se dešava putem posebnih hemoreceptora koji reaguju na hemijska jedinjenja u vazduhu. Krpelj tim receptorima prepoznaje mlečnu kiselinu, ugljen dioksid, amonijak kao i kod svih sisara prepoznatljivu butansku kiselinu. Krpelj reaguje i na svetlosne promene (posebno svetlo-tamno) kao i na vibracije. 

Zaštita od krpelja

Neophodno je pregledanje celog tela posle boravka u prirodi, kao i kosnati deo glave. Ukoliko je garderoba svetlih boja, to olakšava uočavanje ovog insekta. Posle boravka u prirodi, treba promeniti odeću i oprati. 

Skidanje je neophodno obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, pincetom. Koža se pre toga ne sme premazivati bilo kakvim sredstvom, a nakon vađenja krpelja treba je dezinfikovati alkoholom.

Prirodni načini za zaštitu od krpelja

Ulje čajevca pomaže u odbrani od krpelja – dovoljno je pomešati nekoliko kapi ulja čajevca sa vodom i naneti na kožu.

Limun i voda su se takođe pokazali kao dobri repelenti – Skuvajte šest prepolovljenih limuna s korom u jednoj litri vode, ostavite da odstoji nekoliko sati. Zatim pretočite u sprej bočicu. Poprskati pre i posle svake šetnje, možete da naprskajte psa ili mačku.

U 200 ml kipuće vode stavite 25 gr karanfilića, prokuvajte 15-ak minuta, ohladite i dodajte 2 supene kašike alkohola. Pre odlaska namažite se tim rastvorom. 

Beli luk kao prirodni način zaštite od krpelja – konzumirati beli luk pre odlaska u prirodu, ovu zaštitu mogu koristiti i ljubimci.

Agroinfo.rs

Kako se ZAŠTITITI od KRPRLJA ozbiljnih izazivača bolesti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Prema prvoj ovogodišnjoj analizi Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, na 15 od 17 pregledanih lokacija u Beogradu su registrovani krpelji koji u sebi nose uzročnika lajmske bolesti. Stručnjaci preporučuju šta treba uraditi ako ih pokupite u prirodi.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Detoksikacija je vrlo bitan proces koji treba sprovesti s vremena na vreme. Recept koji predstavljamo je odličan u ove svrhe, ali budite pažljivi i pripremljeni napitak koristite samo dva puta godišnje!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета