Nutritivni kvasac njegove prednosti i kako ga koristiti

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

Da odma razjasnimo da nutritivni i pivski kvasac nisu isto. Nutritivni kvasac je neaktivan kvasac napravljen od šećerne trske ili repe i melase.

Nutritivni kvasac je jestiv i ne treba ga mešati sa pivskim koji je gorkog ukusa i koji se koristi u pripremi hleba. Nutritivan je znatno bogatiji vitaminima i mineralima ( cink, selen, mangan), a samo jedna porcija obezbeđuje 9 g proteina i 4 g vlakana. S obzirom na to da je on neaktivan, odnosno deaktiviran, neće učiniti da testo naraste, te se koristi isključivo zbog svog ukusa, vitamaina i minerala.

Žute je boje i može se pronači u obliku pahuljica, granula ili u prahu. Sirastog je ukusa pa se često upotrebljava kao dodatak jelima, sosevima i prelivima. Koristi se kao zamena za sir u veganskoj ishrani. jača imunitet, smanjuje nivo holesterola i deluje preventivno protiv raka zahvaljujući sadržaju selena. Sadrži male količine natrijuma i masti, ne sadrži gluten i bogat je cinkom koji pomaže u zarastanju rana. Nutritivni kvasac je jedan od najboljih lekova za simptome kandide, i zbog svog antibakterijskog delovanja primenjuje se  kod ešerihije, salmonele i stafilokoka.

Postoji mnogo različitih načina dodavanja nutritivnog kvasca jelima. Evo nekoliko predloga:

Pospite malo hranjivog kvasca preko tosta sa avokadom.
Dobra je zamena za parmezan, pa ga možete sipati preko jela.
Dodajte prstohvat nutritivnog kvasca salatama.
Koristite ga kao začin za jela od žitarica.
Može biti dobra zamena za sir.
Takođe ga možete dodati i prilikom pripreme različitog integralnog peciva.

Agroinfo.rs

Nutritivni kvasac njegove prednosti i kako ga koristiti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ranije su nazivane magičnim biljkama zato što su samo mogle da izniknu same od sebe nakon kiše. Nakon otkrivanja novih vrsta pečuraka, ljudi su počeli da ih uzgajaju kako prirodno, tako i veštački i njihovu proizvodnju su komercijalizuju.

Unos kalcijuma ne sme da se zanemari u trudnoći a ni tokom dojenja, jer se na taj način smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Bogаtstvo vitаminа i minerаlа koje se nalaze u kelju, su prаvi izbor za vas. Blitva je odlično povrće koje bi trebalo da bude prisutno u ishrani osoba sa dijabetesom.

Pirinač je bogat mineralima manganom, selenom, natrijumom, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, jodom, a sadrži i vitamine E, B1, B2 i B6.

Važno je minerale i vitamine uzimati iz ishrane, u njihovom prirodnom obliku, pa se preporučuje da jedete zdravu, organsku hranu, bez previše obrađivanja. Ishrana bogta kalcijumom i vitaminom D smanjuje rizik od prevremene menopauze.

Zrna pasulja mogu imati najrazličitiji oblik i boju. Ona mogu biti okrugli i mogu imati oblik bubrega, mogu imati belu, žutu, zelenu i crnu boju, a čak mogu biti i šarena. Jedan od najzanimljvijih i najukusnijih vrsta pasulja jeste crni pasulj.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета