Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Proleće je optimalno vreme da se sa decom bavite oko podizanja mini vrta. Kada deca preuzmu vlasništvo nad uzgojem hrane, veća je verovatnoća da će probati novu hranu.

Baštovanstvo vam nudi odmor od ekrana, teških misli, zamornih poslova…Ali vam daje posvećeno vreme za povezivanje sa prirodom. Uživajte u nauci nadohvat ruke. Pokažite deci kako da kvalitetno jedu i žive kroz igru u kojoj će se i obrazovati na tu temu I shvatiti prednosti zdrave, domaće ishrane.

Saveti za uzgajanje bašte sa decom

- Prvo odredite u dogovoru sa detetom mesto postavljanja bašte: terasa, dvorište…

- Koristite zemljište dobrog kvaliteta, pričajte detetu o tome zašto je to važno.

- Zatim se dogovorite oko izbor biljaka za baštu. Predlažemo vam da to bude brzo rastuće povrće poput rotkve i zelene salate da biste uživali u brzim rezultatima.

- Neka deca biraju šta će saditi; to im daje saznanje o vlasništvu, kao i to da se i njihove ideje uvažavaju i stiču osećaj da su bitni i oni tako mali za neke poslove.

- Prepoznajte biljke koje dobro uspevaju u vašim uslovima. Dozvolite deci da uprljaju ruke. Obožavaju setvu, kopanje i zalivanje.

- Objasnite detetu šta znači navodnjavanje kap po kap I kako pomaže u uštedi na računu za vodu. Zalivanje svakog jutra je dobro za biljke i dobra rutina za decu. Neka vaša deca pomažu u branju „plodova“ svog rada.

Ovim postupkom ste i sami odgovorili na pitanje kako da naterate svoju decu da jedu više povrća? Eto odgovora, uživajte u uzgoju povrća sa svojom decom.

Agroinfo.rs

Prednosti baštovanstva sa decom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada se govori o klimatskim pormenama, najviše pažnje se posvećuje njihovom uticaju na čoveka, njegovom kvalitetu života, uticaju na imovinu i privredu.

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja, junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Preduslov za osećanje bola je posedovanje centralnog nervnog sistema. Međutim, biljke nemaju nerve i mozak.

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета