ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Broj poljoprivrednih gazdinstava za šest godina opao za 62 HILJADE

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prema podacima, broj poljoprivrednih gazdinstava se od 2012. godine do današnjih dana smanjio za 62.000.

Prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine, u Srbiji je bilo oko 628.000 poljoprivrednih gazdinstava i još 2.000 pravnih lica. Među njima su dominirala mala i srednja gazdinstva. Uprkos svim merama države, broj gazdinstava se do narednog popisa 2018. godine smanjio za 62.000, pa je tako prema podacima RZS iznosio 566.000. Prema ostalim podacima, tek svaki 14. nosilac poljoprivrednog gazdinstva je mlađi od 40 godina, dok je prosečna starost nosilaca gazdinstva 61 godina.

Razlozi za smanjenje broja gazdinstava mogu biti dvojaki - sa jedne strane je to ukrupnjavanje, a drugi je napuštanje sela i gašenje gazdinstava. Ovaj proces traje već neko vreme, a na narednom popisu poljoprivrede će tek moći da se stvori realnija slika. Mala i srednja domaćinstva na poslednjem popisu, 2012. godine su činila 77,8 odsto u ukupnom broju gazdinstava i s obzirom na to stanje s velikim učešćem malih gazdinstava moglo se očekivati da će u ravničarskim delovima – Vojvodini, Mačvi i Pomoravlju, gde je bilo interesa za kupovinu zemljišta, doći do ukrupnjavanja poseda. 

U našoj zemlji subvencije u poljoprivredi prosečno iznose 35 evra po hektaru, dok su u EU od 500 do 900 evra po hektaru. Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je 1.000 dolara, dok je recimo u Holandiji 17.000 dolara, dok sa druge strane Srbija ima značajno veće obradive površine od Holandije koja po vrednosti izvoza u oblasti poljoprivrede zauzima drugo mesto u svetu. Dakle, naši potencijali su ogromni, ali daleko od iskorišćenih.

Razvoj poljoprivrede Srbije u poslednje tri decenije je samo 0,45 odsto godišnje. Nema mnogo zainteresovanih jer u 86 odsto sela opada broj stanovnika, a u posmatranom periodu došlo je do povećanja prosečne površine po gazdinstvu sa 5,4 hektara u 2012. na 6,1 hektaraa u 2018. godinu, u Vojvodini sa 10,9 hektara na 12,3 hektara. Broj najmanjih gazdinstava, koja koriste do dva hektara poljoprivrednog zemljišta, prema podacima RZS-a smanjen je u odnosu na 2012. godinu za 27 odsto, prenosi otvoreno.in.rs.

Agroinfo.rs

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Broj poljoprivrednih gazdinstava za šest godina opao za 62 HILJADE

Komentari

Monitor Closely 1 nadolol and amlodipine both increase anti hypertensive channel blocking cialis cost Oscar, USA 2022 05 21 03 20 54

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Vredne ruke, traktor i parcela dobre zemlje odavno nisu garant za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Opalo lišće ispod drveća je vredan biološki materijal za pravljenje komposta. Ako je zaraženo, napraviće više štete nego koristi i treba ga ukloniti.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета