Agroinfo predstavlja: Značaj profesionalnog tretmana semena za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Jedan od uslova uspešne poljoprivredne proizvodnje svakako je kvalitetan semenski materijal. Da bi dostiglo maksimalan učinak, seme treba tretirati na odgovarajući način.

Kvalitetna semenska roba je jedan od prvih uslova kada je u pitanju uspešno zasnivanje zasada. Osim predsetvene pripreme koju treba obaviti na kvalitetan način, seme određene kulture treba da bude odgovarajuće, a njegov kvalitet se postiže profesionalnim tretmanom semena.

U cilju punog ispoljavanja genetskog potencijala, izuzetno je važan proces potpune zaštite kako semena, tako i biljke u početnim fazama rasta i razvoja.

Profesionalni tretman semena podrazumeva sledeće objedinjene operacije:

1) Postizanje najsigurnije zaštite semena i mlade biljke od bolesti i štetočina u početnim fazama razvoja

2) Ostvarivanje optimalnog sklopa, osnovnog nosioca prinosa i borbe protiv korova

3) Adekvatnu pripremu biljke za stresne uslove

4) Bolji razvoj korenovog sistema, što će doprineti boljem usvajanju hranljivih materija i vode

5) Ostvarivanje maksimalnih prinosa uz poštovanje svih osnova zaštite ljudi i životne sredine

Profesionalnim tretmanom semena se bave specijalizovane kompanije, a korišćenje ovakvog materijala je važno za uspeh naše proizvodnje.

Agroinfo.rs

 

Agroinfo predstavlja: Značaj profesionalnog tretmana semena za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Poljoprivrednici su bankama u junu 2022. dugovali 82,4 milijarde dinara na ime pozajmica, što je za 5,8 odsto više nego istog meseca prethodne godine.

Videli su i seljaci da od oranica nema vajde, pa su i oni izašli na ulice. Problem je što se asfalt ne ore. To znaju paori, ali oni koji im kroje sudbinu a od njih hleba jedu, očigledno ne znaju. I ne zanima ih mnogo.

Razgovori između predstavnika Ministarstva poljoprivede i poljoprivrednika u Vladi Vojvodine su završeni oko 14.30 časova i to tako da su paori koji već četvrti dan protestuju ispred Banovine i dalje nezadovoljni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета