Решавамо дилему: Како да одаберете добро семе за башту?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Право је време да се размишља о семену за наредну годину, како бисте били спремни за пролеће. Али, када се размишља и планира садња, увек се појави дилема које семе да купите: домаће, старе сорте или хибриде? У наредним редовима вам доносимо шта треба да узмете у разматрање, а што може да вам помогне у одлуци.


Први корак је да одлучите које биљке желите да гајите следеће године и проверите да ли семе тих биљака имате у залихама. Можда откријете да не морате уопште да купујете семе за неке биљке.

У стандардном паковању је обично више семена него што вам треба за годину дана, а ако сте прошлогодишњи вишак држали на хладном и сувом месту, без директног светла, нема разлога зашто га не бисте користили следеће године. Наравно, обавезно погледајте рок важења и схватите то озбиљно.

Здравље земљишта, у које треба да посадите семе, је веома битно. Уколико сте приметили да вам је састав земљишта у башти лош, обавезно прочитајте савете како можете да побољшате квалитет земље пре сејања, јер је јесен идеално време за то.

Исто толико је важно и да семе буде здраво. Много ствари може поћи по злу након што посејете семе, те је добро да будете сигурни да је барем семе у реду. У супротном, ако биљке касне са ницањем, то ће само да вам ствара бригу и сумњу да ли их треба поново посејати.

Из истог разлога треба бити опрезан када је у питању размена семена, јер не можете знати колико је неко пажљиво припремио и како је чувао семе, а што опет може довести до тога да вам биљка не никне.

При избору врсте семена, питање је коју сорту желите да гајите: домаћу, аутохтону или новију, савремену сорту? Постоје позитивни разлози у корист обе врсте.

Старе, домаће сорте
Обично имају бољи укус;
Често су погодније за баштоване, него за комерцијалну производњу. Узмимо за пример грашак који сазрева мало по мало током целе сезоне, а не ођедном за велику жетву;
Можете пронаћи необичне подврсте познатих биљака, које се никада не сврставају у главне каталоге;
Људи који узгајају домаће сорте често су из домаћинстава која се баве еколошком или органском производњом, коју сви желимо да подржимо;
Узгој домаћих сорти биљака помаже задржавању генетске разноликости баш тамо где припадају, у пољима и баштама, а не замрзнуте у некој банци гена.
Старе сорте воћа и поврћа су знантно отпорније на нашем поднебљу, а ево и где их можете наћи.

Нове, савремене сорте
Имају већи принос;
Савремене сорте су често отпорније на одређене болести;
Имају уједначене плодове;
Код савремених сорти је извесније шта ћете добити и много више информација има о њима, што је предност, ако су вам поуздани усеви важнији од експериментисања са старим сортама.

Да ли да користим хибриде?

Неки мисле да „хибрид“ значи „генетски модификован“. То није тачно! Питали смо стручњаке како настају хибриди. Укратко, реч је о укрштању два соја истог поврћа, како би се добило „дете“, односно нова сорта исте биљке (генерација Ф1), а то је семе хибрида које сејете у башти.

Предност хибрида је што има позитивне особине оба родитеља.

Недостатак хибрида је што не можете сачувати семе од њих, јер се те особине не преносе на следећу генерацију.

 

Izvor: agromedija.rs

Решавамо дилему: Како да одаберете добро семе за башту?

Komentari

cialis 20mg 03 Uterus 37 1 2

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedan od uslova uspešne poljoprivredne proizvodnje svakako je kvalitetan semenski materijal. Da bi dostiglo maksimalan učinak, seme treba tretirati na odgovarajući način.

Iako zvuči kao nešto iz naučnofantastičnog filma, biljka koja je pola krompir, a pola paradajz, mogla bi pomoći da se održi potražnja za hranom.

Dugotrajnost semena se čak i naučno ispituje. Zapanjićete se šta su naučnici otkrili i koliko dugo traje ovaj eksperiment.

Često se dešava da nam seme nekih kultura ostane nakon setve pa ga možemo iskoristiti i naredne sezone. Najbolje je pre početka same setve ispitati i utvrditi klijavost tog semena da bismo olakšali čitav proces i da bi nam prinos bio zagarantovan.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu stručnih organizacija koje ispunjavaju uslove u pogledu stručnih kadrova, uređaja, opreme i prostora za izdavanje etiketa za seme u prometu.

Selsem soja se zahvaljujući potvrđenom kvalitetu osim na domaćim gaje i na njivama u 11 zemalja Evrope, a od pre dve godine prisutne su i na američkom tržištu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета