Vreme je setve – kako da proverite klijavost semena?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Često se dešava da nam seme nekih kultura ostane nakon setve pa ga možemo iskoristiti i naredne sezone. Najbolje je pre početka same setve ispitati i utvrditi klijavost tog semena da bismo olakšali čitav proces i da bi nam prinos bio zagarantovan.

Klijavost se izražava u procentima, a predstavlja broj semenki koje su proklijale u odnosu na ukupan broj posejanih semenki.

Osim što nam deo semenske robe može ostati iz prethodne sezone, dešava se da proizvođači često kupe seme kome je istekao rok važenja deklaracije. To nikako ne bi trebalo da se dešava jer, bez obzira što takvo seme može imati dobar kvalitet, bez zvanične analize se nikako ne može znati kakav će biti krajnji rezultat njegovog korišćenja. Svakom semenu opadaju energija klijanja i klijavost prilikom stajanja, pri čemu energija klijanja opada brže od klijavosti.

Seme nekih kultura ima duži životni vek od drugih. Tako na primer, ukoliko se čuva u adekvatnim uslovima, seme dinje, paradjza i krastavca može da traje pet ili više godina, seme tikvica i kupusnjača četiri do pet godina, a seme paprike tri do četiri godine. Adekvatni uslovi skladištenja podrazumevaju čuvanje na hladnom, tamnom i suvom mestu.

Kako lako proveriti klijavost semena koje planirate da koristite?

Uzmite deset semenki koje ćete potopiti u malo vode u posudi ili ih stavite na natopljenu papirnu maramicu i odozgo prekrijte sa još jednim navlaženim komadom. Sve to stavite u tanjir i prekrijte najlon kesom ili folijom i ostavite na toplom mestu oko nedelju dana, a zatim proverite koliko semenki je proklijalo. Vodite računa da za to vreme maramica bude dovoljno vlažna. Ako je posle nekih sedam dana proklijalo svega tri od deset semenki, njihova klijavost je 30% što nije zadovoljavajući rezultat. U tom slučaju ih možete sejati gušće nego inače, ali bi najbolje rešenje bilo da kupite sveže seme.

Još jednostavniji način za proveru klijavosti je da u rastvor soli spustite semenke, promešate i ostavite 10-15 minuta. Nakon tog vremena, neodgovarajuća „mrtva“ zrna će isplivati na površinu. Ostale semenke je potrebno zatim dobro isprati i što pre posejati, a ako se nakon provere klijavosti ne pristupa odmah setvi, seme je potrebno osušiti. Seme paprike, paradajza, kupusa, patlidžana se potapa u rastvor 50 g soli i 1l vode, a seme krastavca u rastvor 30 g soli i 1l vode.

Skala klijavosti

Seme je apsolutno nepodesno za setvu - klijavost 0%

Seme male klijavosti kod kog je setva opravdana samo ako se radi o vrsti čije se seme teško nabavlja ili sorti koju želimo očuvati - klijavost 20%

Seme srednje moći klijanja, podesno za vrt – klijavost 50%

Seme dobrih karakteristika klijanja – klijavost 80%

Seme odličnog kvaliteta – klijavost 95%

Agroinfo.rs

Vreme je setve – kako da proverite klijavost semena?

Komentari

gonna send my studies off to be reread discount cialis

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Poljoprivrednike u Srbiji ovih dana, uz žegu i očigledno sušnu sezonu, muči i nabavka veštačkog đubriva za jesenju setvu. Izvesno je da cene neće pasti, a naročito zabrinjava to što im je prošle godine za tonu veštaka trebalo oko 45.000, a sada ih to košta i do 145.000 dinara.

Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.

U toku je prolećna setva, a iako se primećuje nedostatak vlage u narednom periodu se očekuje da će ovaj deficit biti delimično nadoknađen.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета