SRBIJO ŠTA SI DOČEKALA : Srpski seljak krči voćnjak

printscreen facebook

printscreen facebook

Sve više odustajanja od bavljenja poljoprivredom, što zbog neisplativosti skoro pa nikakve državne pomoći tako i zbog zagađenosti čitave atmosfera. Tako je i ova porodica odustala od svog prelepog voćnjaka, 500 kom. stabala Jabuke završavaju ,više nije moguće da OPSTANEMO

Troškovi proizvodnje su se uvećali, a cena jabuke još uvek ne može da opravda uloženo. Stabla su zdrava i greota je vaditi ih, ali bolje i to nego jesti otrov kako i sam  jabučar kaže: " Zbog zagadjenosti atmosfere, padne neka prljava kiša i odmah ostaju fleke, ako ja trebam sto puta da prskam i da jedemo otrov ne želim. Dosta nam je što nas zaprasuju kao neke GUBAVCE..

printscreen facebok                                

A svi znamo značaj ovog voća, evo samo par podataka o jabuci:

Jabuka pripada grupi veoma korisnih namirnica, jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom. U tom voću ima 85% do 90% vode. Jača imunološki sistem organizma, a ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.

 

SRBIJO ŠTA SI DOČEKALA : Srpski seljak krči voćnjak

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova priča je zasnovana na izjavama onih kojima se ovo dogodilo i obistinilo. Neko će odmah reći, ma to je bez veze. Možda, ali tako je bilo. Ovako ide.

Zasad jabuka podigao je otac mladog voćara iz sela Blaznava kod Topole Vladimira Pantelića, a on je ostao na selu i nastavio tu proizvodnju. Savremeni zasadi uz primenu navodnjavanja i pokriveni protivgradnom mrežom doneli su Panteliću i više nego dobar prinos ove godine, ali ulaganja su bila jako velika.

Zbog krize u Ukrajini i pada izvoza, poljski farmeri tvrde da su pred bankrotom, a posebno se skreće pažnja na niske cene kojima se jabuka otkupljuje od uzgajivača i visoke cene proizvoda u prodavnicama.

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Zasadi jabuka se na području Srbije nalaze u fazi od pojave prvih listova do pojave crvenih cvetnih pupoljaka, a za koji dan se očekuje i početak cvetanja. Sada je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda.

Zbog trenutnih ratnih sukoba u Ukrajini i otežanog transporta, domaći proizvođači jabuka su primorani da traže nova tržišta. Prošle godine, naša zemlja je izvezla 180.000 tona ovog voća u Rusiju i ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета