VEVERICE: Saznajte sve o ovim slatkim glodavcima, crnim vevericama. Poslušajte kako se veverica smeje! (VIDEO)

Foto: unplash.com

Foto: unplash.com

Žive u šumama, a često su i u gradskim parkovima. Pripadaju najbrojnijoj skupini sisavaca – glodavcima.

U Europi žive samo dve vrste veverica siva i crvena veverica. U krošnjama gradi nekoliko loptastih gnijezda u kojima skriva hranu i mlade. Prehranjuje se bobicama, plodovima, gljivama, jajima, semenkama i mladim pticama. Mirisnim žlezdama na usnama veverica označava hranu, koju će zakopati što je dublje moguće, na mekanu terenu, a potom, uzdignuta repa, krenuti u novu potragu. Miris lešnjaka osetiće čak i pod snežnim pokrivačem.

Veverice jako vole spavati u podne, skrivajući se u šupljini - kada sunčeve zrake počnu peći. Navečer ili rano ujutro idu u šetnju šumom. Boje se lošeg vremena - pljuskova, oluje, ali posebno snežne oluje. Iako veverice plivaju prilično dobro, ne ulaze u vodu. Veverice mogu imati različitu boju krzna, od crvene, smeđe do tamnosmeđe.

Način života: spretno i brzo se penje i skače, po deblima i glavom nadole; daleko skače; veliko, loptasto gnezdo od grančica i mahovine gradi u krošnjama, dupljama.
Parenje: I - VII. koti 2-5 puta po 3-7 mladih (II-VIII), mlade nosi 38 dana (slepi 31 dan, sišu 35-42 dana, samostalni su sa 49-56 dana, spolno zreli sa 12 meseci) Životni vek veverica je  8-10 godina.

 

Da bi preživele zimu, veverice se pre zime moraju udebljati. U tome su u prednosti sive veverice jer se u jesen mogu najesti žirova kojih ima u izobilju. Iako ih se zimi u šumi malokad može uočiti, ne spavaju zimski san, nego su samo mnogo manje aktivne nego inače.

Crna velika veverica (lat.: Ratufa bicolor) je jedna od četiri vrste orijentalnih velikih veverica poreklom iz Jugoistočne Azije.

Ova veverica može narasti do jednog metra. Najčešće živi samostalno na drveću i retko kad silazi na zemlju. Hrani se voćem, orasima, insektima i ptičijim jajima

Priča se da je sve počelo 1880. godine, kada je jedna od crnih veverica nepoznatog vlasnika pobegla u Bedfordšir. Profesor Alison Tomas je uzbuđeno rekla o rezultatima genetskih testova da je dokazano da su preneti iz Amerike: „Bila je potrebna samo jedna crna veverica koja je pobegla iz zoološkog vrta i srela braon. Danas ih ima na desetine hiljada“ , izjavio je.

On je objasnio da su prema pisanim izvorima prvu crnu vevericu stanovnici primetili još 1912. godine.

Znate li...
da je poznato oko 200 vrsta veverica?
da veverica kad pronađe lešnik najpre proveri je li jestiv i tek ga onda pojede ili spremi u skrovište?
da crvene veverice teško podnose zatočeništvo, pa se u kavezu malokad razmnožavaju?


 Poslušajte kako se veverica smeje!

 

VEVERICE: Saznajte sve o ovim slatkim glodavcima, crnim vevericama. Poslušajte kako se veverica smeje! (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veverice se mogu naći gotovo u svim delovima sveta gde ima ljudi, a ima ih oko 300 vrsta uključujući i mrmote i leteće veverice.

Jedan vlasnik Ševroleta našao se u čudu kada je pronašao pun auto oraha pošto ga je ostavio parkiranog četiri dana.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета