Afrička kuga svinja registrovana u okolini Pirota

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Pirota Vidojka Panajotovića, , u Orlji su dve domaće svinje bile zaražene u jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Domaće svinje su na human način uklonjene i ukopane na propisan način.

Panajotović je istakao da se teritorija u prečniku od tri kilometra, od mesta žarišta, proglašava zaraženim područjem, a teritorija od deset kilometara se smatra ugroženim područjem. Nažalost, afrička kuga svinja ne jenjava i kao ugrožena sela proglašena su i sela prema Dimitrovgradu – Obrenovac, Srećkovac, Milojkovac, Planinica i Činiglavci, s obzirom da su zaražena područja Dimitrovgrad, Gradinje i Lukavica.

Veterinarska inspekcija je popisala stanje u svim gazdinstvima na zaraženom području, kako bi se dobilo brojčano stanje. Zabranjeno je premeštanje svinja sa jedne teritorije na drugu, kretanje domaćih žvotinja van gazdinstva, trgovina i drugo, a vlasnici gazdinstava su dužni da se pridržavaju svih naloženih mera u cilju sprečavanja širenja zaraze. Meso zdravih svinja može se koristiti jedino za ličnu upotrebu, uz sve neophodne preglede, rekao je Panajotović.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Afrička kuga svinja registrovana u okolini Pirota

Komentari

Omega 3 fatty acids a potential booster for tamoxifen therapy where to buy cialis online safely Gastrointestinal manifestations of melioidosis A single center experience

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) prenose da je na području delovanja RC Pirot vizuelnim pregledom zasada kruške, na lokalitetu Petrovački put, sorta Viljamovka, ustanovljeno da se voćna vrsta nalazi u fazi mirovanja (BBCH 00), te je registrovano i prisustvo određenih štetočina.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Afrička kuga je zarazna bolest domaćih i divljih svinja, a jedan od načina sprečavanja širenja je uništavanje zaraženih jedinki.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета