Srbija lane uvezla 25.000 tona, a izvezla svega 1.100 tona svinjskog mesa

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

Srbija je prošle godine uvezla 25.000 tona svinjskog mesa, a izvezla samo 1.100 tona u vrednosti od 2,5 miliona evra.

I dok je cena tovljenika u Srbiji takva da je sve više farmi koje stavljaju katanac na vrata, u prodavnicama svinjski file košta 980, pečenica 860, a čvarci ”idu“ i do 2.500 dinara za kilogram.

- Meso smo izvezli u Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju - kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije.

– Vrednost uvoza je bila oko 54 miliona evra. Svinjsko meso je stiglo iz Španije, Holandije, Belgije, Mađarske, Hrvatske i Nemačke. Prasiće od 25 do 30 kilograma uvezli smo iz Nemačke, Holandije i Belgije. Cena praseta je između 50 i 60 evra.

Svinjarske farme u Srbiji gase se iz dana u dan, a prema nekim nezvaničnim procenama, ”nestalo“ ih je oko 30 odsto. Uglavnom manje.

- Naša proizvodnja svinja odvija se na nekih 200.000 farmi. Verovatno su ljudi koji imaju gazdinstva prestali da gaje svinje. Ipak, imamo i primer sela u Južnom Banatu, gde su tokom novogodišnjih praznika prodali više prasića nego u Beogradu. Srbija generalno ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe, pa mora i da uvozi. Tu je i globalni problem sa afričkom kugom svinja, koja pravi dodatnu muku stočarima. Nestao je i tradicionalni svinjokolj - objašnjava Budimović.

Prema rečima Stepana Šarčevića, uzgajivača iz Starog Žednika, otkupna cena je pala za nekih 15 odsto i sada je oko 150 dinara za kilogram. Do pre nekoliko nedelja bila je 180 dinara za kilogram žive vage.

kako je rekao Nenad Budimović, Srbija uvozi i masno tkivo od koga se prave čvarci. Ne može da se koristi mast sa trbušnog dela, već je to leđna i butna slanina. Pojedini proizvođači u Srbiji za kilogram čvaraka naplaćuju od 1.000 pa i više dinara. Uz to, čvarci su postali poslednjih godina ”ekskluzivna“ namirnica.

- Tovljenici u našoj zemlji imaju 60 odsto mesa i kada je masno neće niko da kupi”, napominje Budimović.Ranije su se, međutim, drugačije gajile svinje. Sada je poenta da se za što kraće vreme postigne veća kilaža. I to utiče da meso nije kvalitetno. Tako je i kod piletine. Napustili smo jednu tradicionalno dobru proizvodnju.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Srbija lane uvezla 25.000 tona, a izvezla svega 1.100 tona svinjskog mesa

Komentari

cialis reviews Soluble Flt 1 is known to increase owing to placental ischemia and endometrial vascular endothelial growth factor VEGF in PE; further, it neutralizes VEGF 11

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Spletom različitih okolnosti nastala je takozvana Republika krava na ostrvu Čirikov u zalivu Aljaske, gde oko dve hiljade goveda slobodno tumara bez ljudskog nadzora.

Otkupna cena tovnih bikova simentalske rase težih od 500 kg povećana je u odnosu na prethodni period u klanicama na području podrinjskog regiona.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka trebalo bi da doprinese da se proizvođači i izvoznici uspešno pripreme za plasman svojih proizvoda i osvajanje ovih brzorastućih tržišta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета