РУМУНИЈА: На малој фарми свиња откривени трагови АНТРАКСА!

Извор: Јез Тимс

Извор: Јез Тимс

На малој фарми свиња у Румунији регистрована је појава антракса, који иначе сваке године убије хиљаде грла стоке у тропским у суптропским земљама, али је у областима с умереном климом редак, пренела је агенција Ројтерс

Како је саопштила румунска ветеринарска управа, антракс, вирусна инфекција коју изазива бактерија “бацилус антрасис”, регистрован је на фарми код града Савени, недалеко од границе са Молдавијом.

Румунија је обавестила Светску организацију за здравље животиња о појави антракса, који, осим што за неколико сати може да убије хиљаде грла стоке, најчешће биљоједе, може бити погубан и за људе.

Симптоми антракса су код неких žживотиња јака грозница, увећана слезина и отечено грло, а када се појаве симптоми обично је већ касно за лечење антибиотицима.

 

Агроинфо/ Агроњуз / од 09.08.2018.

РУМУНИЈА: На малој фарми свиња откривени трагови АНТРАКСА!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Суседи Румуни боре се са афричком кугом, заразном болешћу која напада свиње. Од почетка године до сада били су приморани да убију 50.000 заражених животиња, тренутно је регистровано више од 600 новооболелих животиња. Због ризика да се болест прошири и у Србији, Министарство пољопривреде оформило је Национални кризни центар који прати ситуацију у Румунији и предузима мере предострожности.

Десикација – честе промене температура крајем лета и почетком јесени могу знатно утицати на период сазревања пољопривредних биљака којима је стабилна температура и релативно суво време погодно да постигну свој пуни стадијум зрелости како би се на време без губитака добио добар квалитет и остварио висок принос.

Свињарство је једна од најнестабилнијих грана пољопривреде, али неким сточарима је незаменљива. С обзиром на то да су и државни подстицаји усмерени на младе произвођаче, сваки светао пример вредан је пажње.

Број соматских ћелија у млеку је стални предмет расправа у индустрији млека.Веома је битно да произвођачи млека разумеју значај овог параметра и његову повезаност са здрављем животиња, квалитетом и количином добијеног млека.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета