УЗ ПРОЦЕС ДЕСИКАЦИЈЕ НЕМА СЕКИРАЦИЈЕ: Све предности једне од најпожељнијих агротехничких мера

Извор: Џастин Кејси

Извор: Џастин Кејси

Десикација – честе промене температура крајем лета и почетком јесени могу знатно утицати на период сазревања пољопривредних биљака којима је стабилна температура и релативно суво време погодно да постигну свој пуни стадијум зрелости како би се на време без губитака добио добар квалитет и остварио висок принос.

Ово је посебно важно уколико се гаје хибриди и сорте дуже вегетације. Да би се процес зрења убрзао и био равномернији, а квалитет рода сачувао, примењује се десикација.

Десикација је процес губљења воде из свежих зелених делова биљке. Тај процес се може остварити употребом неселективних хербицида који разарају зелене делове биљке и истовремено убрзавају процес сазревања. Ова агротехничка мера је почела да се примењује након појаве тоталних хербицида, али се негативно одразило на семе.

“Шездесетих година прошлог века је произведен тотални хербицид на бази диквата, који је због добрих токсиколошких особина и начина деловања брзо нашао место у десикацији многих усева. Данас су у ЕУ (ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ) водећи хербициди за ову намену”.

Десикација као једна од мера у савременој интензивној пољопривреди доноси низ предности и уштеда које битно утичу на остваривање виших приноса бољег квалитета, односно обезбедује сигурност инвестираног капитала и већу зараду. Десикација се интензивно користи широм света као редовна мера у производњи соје, сунцокрета, уљане репице, кромпира, семенске луцерке и дателине.

Десикација

Предности ове мере су:

– Омогућава се прилагодавање времена жетве, истовремено је олакшана јер нема наџемне масе ни корова;

– Контрола квалитета и стабилност приноса, убрзавање и уједначавање зрења, посебно ако се очекује дужи период кишног времена;

– Спречавање пропадања оболелих усева;

– Смањење губитка приликом жетве расипањем зрна;

– Смањење штете од птица;

– Смањење процента влаге и нечисточа;

– Уштеда енергије кроз лакшу жетву, сушење, чување, бољу искоришћеност механизације.

Такође се, спречава појава болести (пре свега беле трулежи и сивомрке пегавости). Применом средстава за десикацију остварује се директан утицај на третирани и на наредни усев.

 Агроинфо/ Дипл. инж. ГОРДАНА РЕХАК ПССС / од 10.08.2018.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Одавно су баштовани у својим баштама садили невен поред парадајза. Ово нису радили само због лепшег естетског доживљаја већ зашто што уколико овај диван цвет посадите поред парадајза нећете имати проблема са штеточинама.

Šimširov plamenac je invazivna vrsta i zato je od neprocenjivog značaja povećanje svesti profesionalne i šire javnosti za očuvanje šimšira u proizvodnji, na javnim površinama, pejzažnoarhitektonskom nasleđu i u privatnim vrtovima, navodi se u saopštenju Uprave za zaštitu bilja.

Primena agrotehničkih mera i postavljanje klopki imaju presudan značaj u zaštiti voća od ove štetočine

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета