Сурутка убрзава тов и штеди количину хране за тов

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Тов свиња траје 6 месеци, док сурутка убрзава тов и доприноси уштеди смесе за тов – тако доноси већу зараду узгајивачима. Колико је смеју свиње конзумирати?

Сурутка је мале енергетске вредности и може допринети до четвртине дневних потреба за енергијом.

У исхрани свиња сурутка се употребљава за категорије од 18 кг до краја това. За млађу и лакшу прасад није погодна због малог капацитета органа за варење, док је велике свиње могу попити у великим количинама. Обзиром да је сиромашна енергијом (подмирује око 25 % потреба) мора се мешати с кукурузом или концентратима. Да би се осигурао максимални прираст, свиње морају добијати сурутку стално, без прекида у исхрани, како би се избегао период поновног привикавања. С обзиром на то да свиње више воле мокру храну него суву, најбоље је користити мешавину сурутке са концентратом за тов. Тиме се елиминишу дисајне сметње због брашнасте хране, иако се може одвојено понудити концентрат и сурутка за пиће.

Значајна уштеда постиже се на уштеди воде, јер током читавог това вода се уопште не користи, већ је животиња конзумира преко сурутке. Важна је такође и температура сурутке. Током зимског това битно је да је њена температура око 40 степени Ц како би свиње што мање хране трошиле на властито загревање. Свиње могу попити двоструко веће количине сурутке него воде те излучују велику количину мокраће, столица је мекана, производи се два пута више измета па је потребно одржавати примерену хигијену и појачати вентилацију, нарочито лети.

Прелази с топле на хладну сурутку и обрнуто морају бити постепени, јер долази до преждеравања свиња, па тиме и до повећаних угинућа услед преобилне производње гасова због развоја бактерија из рода Цлостридиае.
Кориштењем сурутке у исхрани свиња постижу се значајније уштеде смесе за тов, као и смањење дужине това. Према томе, нема неки значајан разлог да се не примењује овакав начин исхране свиња, било у мањим сеоским домаћинствима или у индустријском узгоју уколико нам је доступна сурутка.

Izvor: agroinfonet.com

Сурутка убрзава тов и штеди количину хране за тов

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sveže kozje mleko, domaći sir, surutka - ovi svojevrsni delikatesi poslednjih nekoliko godina sve su traženiji proizvodi na tržištu. I sve poželjniji na trpezama onih koji vode računa o zdravoj, pre svega domaćoj hrani.

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета