Domaći KEČAP OD CVEKLE kao prilog vašeg jela

Foto: Pixabay.free

Foto: Pixabay.free

Dodatak koji skoro svi koristimo uz pomfrit i picu je naravno kečap. A da li ste osim klasičnog kečapa probali možda ovaj koji je nešto drugačiji a opet vrlo ukusan i specifičan.

Sastojci:

1 kg cvekle
2 kašike suncokretovog ili ulja uljane repice
1 crveni luk
1 šargarepa
1 štap celera
2 češnja belog luka
1 kašičica mlevenog kima
1 čili
1 kašičica soli
175 ml vinskog sirćeta
70 g braon šećera
Postupak

Za kuvanje sveže cvekle:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Cveklu (celu i neoguljenu) stavite u veliki komad folije, pokapajte sa malo ulja, zamotajte i stavite na pleh u rernu na sat vremena.

Nakon isteka sata, svaki proverite oštrim nožem – ako lako prođe, cvekla je skuvana, pa je uklonite. Vratite sve što nije skuvano u pećnicu i nastavite sa testiranjem svakih 10 minuta dok svi ne omekšaju. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, isecite i ogulite cveklu.

Počnite sa pravljenjem ako koristite prethodno kuvanu cveklu:

Cveklu iseckati na sitne komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje suncokreta/uljane repice. Ogulite i sitno iseckajte luk i šargarepu, pa dodajte u šerpu. Celer sitno iseckajte, beli luk ogulite i zdrobite i dodajte u šerpu. Promešajte kumin i lagano kuvajte 5 minuta dok ne omekša.
Dok se kuva, sitno iseckajte čili – ostavite semenke za začinjeniji kečap ili ih izvadite za blaži ukus. U tiganj dodajte cveklu, čili, so i vinsko sirće, pa lagano dinstajte 20 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Kašikom stavite mešavinu cvekle u blender ili procesor hrane. Blendirajte dok ne postane potpuno glatko. Za super glatki kečap u ovom trenutku ga možete provući kroz fino sito.

Vratite kečap u šerpu, pa dodajte šećer, prokuvajte i spustite na vrlo blagu vatru. Konzistencija vašeg kečapa u ovom trenutku zavisiće od sadržaja vode u vašoj cvekli. Ako je previše gusto, dodajte malo vode dok ne postane sjajni, tečni sos. Ako je previše tečno, neka se krčka na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, sipajte u tople, sterilisane flaše ili tegle.

Može da stoji (idealno na hladnom i tamnom mestu) 3 meseca, a kada se otvori, u frižideru 2 nedelje.

Agroinfo.rs/receptoor.com

Domaći KEČAP OD CVEKLE kao prilog vašeg jela

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Hemoglobin je vrlo važan protein koji služi za prenos kiseonika u organizmu. Ukoliko je nizak može doći do anemije. Ovaj vitaminski napitak je idealan za ovakve probleme, a može se koristiti i preventivno.

Recept za ovo sredstvo za mršavljenje je vrlo jednostavan. Očistiće masnoće za vrlo kratko vreme, tako da ćete izgledati dosta mršavije za samo tri dana.

Detoksikacija organizma je vrlo važna. Njome čistimo naše telo od otrova i tako mu pomažemo da duže ostane zdravo i vitalno.

Kada pomenemo namirnice za poboljšanje koncentracije i pamćenja prvo pomislimo na orahe. Međutim, postoje i brojne druge koje nam mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku saznajte o kojim se namirnicama radi.

Otkrijte kako na jednostavan i prirodan način otkloniti rđu, oštećenja na drvenim površinama, tvrdokorne mrlje s tepiha i kako dezinfikovati tastaturu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета