Jedno od najpoznatijih srpskih jela – Karađorđeva šnicla

Foto: Print screen youtube

Foto: Print screen youtube

Kada je davne 1956. godine najpoznatiji srpski kuvar Milovan Mića Stojanović spontano napravio prvu Karađorđevu šniclu, niko nije znao kakva sudbina čeka ovo jelo.

Pola veka kasnije Karađorđeva šnicla ili popularno „devojački san“, predstavlja jedno od najpoznatijih jela srpske domaće kuhinje, koje se nalazi na meniju gotovo svakog restorana.  Popularnost ovog jela nije se zadržala samo u granicama Srbije. Pored mnogobrojnih restorana u regionu, ovaj srpski specijalitet služi se i na najeksluzivnijim mestima u Singapuru i Tokiju.

Za ovaj čuveni specijalitet nije neohodno previše sastojaka – goveđe, svinjsko ili pileće meso, kajmak, jaja, brašno i prezle. Ali, kombinacijom jednostavnih sastojaka sjedinjenih po autentičnom receptu, dobija se ukusno jelo koje se najčešće servira sa tartar sosom, limunom, barenom boranijom ili pomfritom.

Sastojci:

- 800 g svinjskog filea ili teletine od buta,
- 80–90 g starog ili zrelog kajmaka,
- 30 g brašna,
- jaje,
- 30 g prezli, ulje, so

Priprema:

File zasecite do sredine da dobijete šniclu velike površine. Šniclu obradite tučkom za meso. Jednu ivicu šnicle malo više istanjite da bi se laške zalepila kad se urola. Uz deblju ivicu rasporedite kajmak i oblikujte u valjak. Punjeno meso uvaljajte u brašno i višak brašna otresite. Zatim umočite u umućeno jaje sa svih strana. Uvaljajte u prezle, pa panirano punjeno meso malo valjajte na čistoj površini da prezle bolje prionu. Pržite u vreloj dubokoj masnoći da porumeni sa svih strana.

Prijatno!

Izvor:serbia.com

Jedno od najpoznatijih srpskih jela – Karađorđeva šnicla

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Često smo skloni da kuvamo ili pravimo poslastice po nekom sopstvenom osećaju preskačući korake. Upravo neki od tih koraka mogu biti ključni da vam desert u potpunosti uspe.

Gibanica je tradicionalno i omiljeno srpsko jelo. Većina ljudi u Srbiji ima tri obroka dnevno, doručak, ručak i večeru, s tim što je ručak najobimniji.

Kada je jedna stvar u pitanju – riznici mirisa i ukusa tradicionalne srpske kuhinje jednostavno je teško odoleti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета