Kako je najbolje da SAMI OSUŠITE PAPRIKE i čili papričice kod kuće

FOTO: Pixabay

FOTO: Pixabay

Bilo da ste u prodavnici ili na pijaci pronašli omiljenu vrstu paprike, tu blagodet možete da pretvorite u zalihu za zimu koja će da upotpuni ukus vašim obrocima. Evo tri načina kako možete da osušite običnu ili čili papričicu u kućnim uslovima.

Sušenje paprike na vazduhu

Ukoliko su kraj leta i početak jeseni suvi s dnevnim temperaturama iznad 20 stepeni, najlakši način za sušenje paprike je na vazduhu.

Korak 1: Priprema paprike
Odaberite paprike koje nisu debele, jer se deblje paprike neće dovoljno brzo osuštiti i mogu da počnu da menjaju oblik.

Odaberite sveže paprike, bez fizičkih oštećenja od insekata ili bolesti.

Korak 2: Postupak sušenja na vazduhu
Pomoću duge igle i konca nanižite papriku na konac provlaćeči ga kroz stabljiku. Ostavite dovoljno prostora između paprika za protok vazduha.

Obesite paprike da se suše na mestu s dobrim protokom vazduha i sunca. Zavisno od vlažnosti vazduha, ovaj postupak može da traje 3-4 nedelje, dok se paprika potpuno ne osuši. Paprika je potpuno suva kada postane lomljiva.

Ovako osušenu papriku čuvajte u hermetički zatvorenim teglama dalje od sunčeve svetlosti.

Dehidrirajte papriku dehidratorom za hranu

Ukoliko se dogodi da je leto vlažno, vlaga u zraku može da speči da se paprika prirodno osuši na vazduhu. Upotreba dehidratora hrane je najbrži i najlakši način sušenja paprike. On deluje cirkulacijom, odnosno laganim protokom blago zagrejanog vazduha.

Korak 1: Priprema paprike
Odaberite sveže paprike bez ikakvih vidljivih oštećenja. Male čili papričice možete da sušite cele. Veće paprike će brže da dehidriraju kad se narežu na komade.

Koristite rukavice kada rukujete sa ljutom paprikom u isecite ih na jednake komade.

Korak 2: Postupak sušenja u dehidratoru
Raširite papriku na mrežu za sušenje i podesite temperaturu između 50-60 stepeni (ili prema uputstvima za vaš dehidrator hrane).

Proveravajte tokom postupka sušenja i uklanjajte suvu papriku, jer svi komadi neće se sušiti istom brzinom. Paprika je u potpunosti suva kada je lomljiva. Vreme dehidracije može da traje 4-12 sati, zavisno od debljine paprike.

Dehidriranu papriku čuvajte u staklenim posudama sa poklopcem, poput tegli, dalje od direktne svetlosti kako bi sačuvale boju.

Sušenje paprike u rerni

Paprike ili čili papričice možete da osušite i u rerni na vrlo niskoj temperaturi.

Korak 1: Priprema paprike
Ukoliko je veća paprika, isecite je na jednake komade da bi se brže osušila, a male možete da sušite cele.

Korak 2: Postupak sušenja u rerni
Rasporedite paprike na podlogu za pečenje i stavite u rernu na 65 stepeni. Ostavite vrata od rerne malo otvorena da bi ispuštala vlagu.

Proveravajte papriku na svakih 30 minuta, obrnite ih po potrebi, a one suve komade uklonite. Zavisno od vrste paprike, sušenje u rerni može da traje 1-2 sata. Paprika je potpuno suva kada je lomljiva.

Potpuno osušenu papriku čuvajte u hermetički zatvorenim teglama, dalje od sunčeve svetlosti.

Upotreba suve paprike i čili papričica

Upotreba sušene paprike je svestrana. Možete ih stavljati direktno u čorbe i one će se hidrirati dok čorba vri. Možete i da ih sameljete u prah i upotrebite u omiljenim receptima.

Takođe možete i da ih rehidrirate, a evo i kako.

Zagrejte tiganj na srednje jaku vatru. Ubacite suve paprike i prepecite ih dok ne zamirišu, što je oko 30 sekundi sa svake strane. Zatim, dodajte kipuću vodu i pustite da se paprike namoče. Dodajte dovoljno vode da pokrije paprike i pustite ih da upijaju vodu oko 15-30 minuta.

Izvor: growagoodlife.com

Kako je najbolje da SAMI OSUŠITE PAPRIKE i čili papričice kod kuće

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета