Ulje belog luka je odličan prirodni dodatak jelima koji možete sami napraviti

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Većina nas voli zauljiti salatu, povrće, meso i drugu hranu, ali kako to uraditi da ujedno bude i ukusno i zdravo?

 Pri odabiru luka najbolje bi bilo kada biste imali svoj luk iz bašte koji ste sami zasadili jer jedino tako znate šta jedete. Ukoliko nemate svoju baštu onda ga trebate kupiti ga na pijaci kod vašeg prodavca koji je povrće sa svoje tezge sam proizveo. U velikim marketima ćete uglavnom naići na kineski beli luk. 

Druga stvar koja nam je potrebna jeste ulje. Kod odabira ulja trebamo odabrati ono koje je nerafinisano. Najbolje se pokazalo ako se koristi ekstra devičansko maslinovo koje je ujedno i najpopularnije među kuvarima, ali možemo reći kako su ulja repice i grožđa takođe dobra za pravljenje ulja od beloga luka i ostalih sličnih stvari.

Postupak pravljenja:
* Prvo odaberite količinu beloga luka koji ćete pomešati sa uljem. U suštini to je vaša odluka i stvar ukusa. Neka preporuka je da se koristi između šest čenova do jedne glavice po šolji ulja. Šest čenova će vam doneti dubok i prijatan ukus,a ukoliko volite jači ukus možete ići do jedne glavice ali nemojte više od toga.
* Ogulite svaki čen i nemojte ih seckati na manje komade. Neka ostanu čitavi. Posle toga ih nikako nemojte ispirati u vodi jer trebaju ostati suvi.
* Oguljeni luk stavite u tiganj koji je dovoljno dubok jer pored luka u njega trebate usuti i ulje koje ste odabrali.
* Ovo lagano pržite na temperaturi koja ne bi smela biti veća od 100 stepeni a najidealnija temperatura je izmedju 93-98 celzijusa. Luk trebamo lagano pržiti kako ne bi izgoreo a to se postiže nižim temperaturama. Ukoliko on postane braon boje skinite tiganj sa ringle, sačekajte par minuta pa ga opet vratite na šporet (ovo radite pažljivo jer beli luk lako izgori.)
* Vreme prženja zavisi isključivo od vas. Ukoliko volite jači miris luka onda bi proces trebao trajati do 30min, ako ste ljubitelj manje aromatizovane hrane onda svoj luk držite na ulju 15 – ak minuta.
* Sledeće što trebate uraditi jeste to da skinete tiganj sa vatre, i ostavite vaše ulje beloga luka da se ohladi. Prilikom hlađenja ulje će postati još više prožeto ukusom beloga luka.
* Kada se sve to lepo ohladilo došlo je vreme da se beli luk izvada iz ulja. Za taj posao vam je najbolje koristiti neko fino sito ili cediljku za čaj. Ulje od čenova belog luka ćete usuti u staklenu posudu koju ćete dobro zatvoriti (proverite da li je u staklenu posudu dospeo neki komad beloga luka, ako jeste ponovite proces ceđenja).
* Vaše ulje ćete čuvati u frižideru ili ne nekom tamnom mestu gde neće dolaziti u kontakt sa svetlošću i toplotom. Ove dve stvari negativno utiču na ulje i dovode do prevelike oksidacije istog pa se može lako pokvariti.

Ulje je spremno!!!

 

Izvor:svetzacina.com

Ulje belog luka je odličan prirodni dodatak jelima koji možete sami napraviti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета