Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U zavisnosti od površine koja se zasadi, na lekovitom bilju, kao što su neven i beli slez, može da se prihoduje i po desetak hiljada evra

Uzgajanje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, čak i na malim parcelama, može da bude dobar izvor dodatne zarade, a za one koji imaju veće placeve, čak i način za samostalan posao. Kako kažu proizvođači, ulaganja u proizvodnju lekovitog i začinskog bilja nisu velika, a zarada je više nego solidna. Tako se na 10 ari tokom sezone od nevena može zaraditi oko 1.000 evra, a od belog sleza dvostruko više 2.000 evra, dok su ulaganja za započinjanje proizvodnje minimalna.

 Za 10 ari zemljišta na kojem bi se uzgajao neven potrebno je oko 300 grama semena, čiji kilogram košta 4.000 dinara. U zavisnosti od površine koja se zasadi, na lekovitom bilju, kao što su neven i beli slez, može da se prihoduje i po desetak hiljada evra. Među proizvođačima lekovitog bilja je i petnaestak zadrugara u Zaplanju, koji rade u okviru udruženja "Zasad".

Zoran Ilić, predsednik udruženja, priča da na površini od 15 hektara ove porodice uzgajaju neven, beli slez, artičoku, matičnjak, bosiljak, valerijanu. Mehanizaciju su dobili od države, a kupce sami nalaze. 

- Od lekovitog bilja može dobro da se zaradi, a ulaganja nisu velika. Radi se od proleća do kasne jeseni, u zavisnosti koja biljka je u pitanju. Sarađujemo sa firmama koje otkupljuju lekovito bilje, čajeve, ali i sa Institutom "Josif Pančić".  Uvek unapred dogovaramo minimalnu cenu, koja može da bude veća, po kojoj će otkupiti naše bilje, tako da okvirno znamo zaradu. Imamo veliki broj kooperanata, dugo godina poslujemo i zadovoljni smo - kaže Ilić. Njegova supruga Danijela Ilić kaže da se od belog sleza može dobro zaraditi. Iako Zoran radi u firmi i ovo mu je dodatni posao, a Danijeli je ovo primarni posao u kojem uživa. Država daje podsticaje za ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje, pa je, primera radi, ovo udruženje dobilo mašine za rad. Prema rečima zadrugara, važno je imati dobar plan i cilj, ali i pratiti konkurse za podsticaje.

srbijadanas.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Србија и Русија преговарају о укидању ограничења на увоз српске свињетине у Руску Федерацију, које је Москва увела у августу прошле године због појаве афричке свињске куге у појединим деловима Србије.

I pored interventnih mera koje se preduzimaju u okviru organizacija FAO i EDBR postoji velika verovatnoća da će se značajan deo svežeg voća i povrća u uslovima pandemije pokvariti

Međunarodni sajam poljoprivrede biće održan od 19. do 25. septembra 2020. a usled novonastale situacije sa pandemijom Koronavirusa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета