9,5 miliona dinara za mlade poljoprivrednike za kupovinu opreme

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Dodela bespovratnih sredstava mladim poljoprivrednicima i bračnim parovima koji ostaju na selu i planiraju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i ove godine se sprovodi u šumadijskoj opštini Knić.

Ove godine je 31 poljoprivredno gazdinstvo, dobilo sredstva u visini od 100.000 - 400.000 dinara, kako bi mogli da prošire sopstvenu proizvodnju i kupe mašine i opremu koja im je neophodna, navodi RTV. Pored biljne proizvodnje, konkurisali su i poljoprivrednici koji se bave stočarstvom. Iz ove lokalne samouprave kažu da je važno da su u 2020. godini obezbedili isti iznos sredstva kao i za prošlu godinu, tačnije četiri miliona dinara. Ipak, uz pomoć Vlade Srbije i ministarstva za demografiju i populacionu politiku, ova sredstva su sada više nego udvostručena tako da iznose za tekuću godinu devet i po miliona.

Za navedene subvencije vlada i veliko interesovanje među proizvođačima pa je tako njih 107 podnelo zahteve. Pravo na iznos koji je predviđen za ovu godinu, ostvarila je 31 porodica. "Mislim da je ovo smer prema kom treba dugoročno da se krećemo i da nastojimo da ga ostvarimo, kako bi ojačali mlade porodice koje ostaju na selu", navodi Srećko Ilić, član opštinskog veća za razvoj mesnih zajednica.

Proizvodnja na koju se uglavnom odluče poljoprivrednici iz ove opštine su stočarska, plastenička i povrtarska. Usled velikog interesovanja za ovu meru podrške, navedeni program nastaviće da se sprovodi i u narednim godinama.

agroklub.rs

9,5 miliona dinara za mlade poljoprivrednike za kupovinu opreme

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Na nedavnom savetovanju poljoprivrednika i agronoma na Zlatiboru ratari su bili pod‌jednako zainteresovani za inovacije u biljnoj proizvodnji, posebno zaštiti, ali i za tržišne uslove.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će od naredne godine uvesti prijavljivanje za podsticaje po osnovu javnih poziva u cilju skraćivanja postupka obrade zahteva i brže isplate sredstava.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета