Devet autohtonih sorti naših voćki srpski naučnici će održavati metodom krioprezervacije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Naučnici okupljeni u projektu CryoPlum, koji je podržao Fond za nauku, rade na očuvanju devet autohtonih sorti šljive primenom krioprezervacije

Srbija spada u najveće proizvođače šljiva na svetu. negativne posledice klimatskih promena i dugotrajna izloženost mnogobrojnim patogenima, naročito virusu šarke, sve više ugrožava autohtone sorte. Zbog osetljivosti prema ovoj bolesti, požegača je gotovo nestala iz voćnjaka. Situacija sa starim domaćim genotipovima, koje su deo naše tradicije, dodatno je otežana time što ih komercijalne sorte sve više potiskuju, dovodeći u pitanje njihov opstanak.

Naučnici okupljeni u projektu CryoPlum, koji je podržao Fond za nauku, rade na očuvanju devet autohtonih sorti šljive primenom krioprezervacije. 

Prema rečima dr Darka Jevremovića, sa Instituta za voćarstvo u Čačku, postupak podrazumeva čuvanje ćelija, tkiva i organa na izuzetno niskim temperaturama u tečnom azotu, na minus 196 stepeni. Pod zaštitom će biti sorte belošljiva, crvena ranka, crnošljiva, cerovački piskavac, dragačevka, moravka, požegača, sitnica i trnovača.

– Delovi biljaka se u tečnom azotu, teoretski, mogu čuvati neograničeno – kaže dr Jevremović. – Na minus 196 stepeni svi fiziološki procesi u tkivima staju, te period čuvanja ne bi trebao značajno da utiče na uspešnost regeneracije biljaka iz krioprezerviranih eksplantata. Posle vađenja iz tečnog azota, što mora biti brzo, podvrgavaju se tretmanu hemijskim supstancama koje omogućavaju oporavak i rehidraciju. Potom se postavljaju na hranljive podloge radi regeneracije izdanaka iz preživelih meristemskih ćelija eksplantata.

Doktor Jevremović navodi da je virus “šarke”, kao najdestruktivnija bolest koštičavog voća, kod nas prisutan više od 80 godina i veliki broj stabala šljive je zaražen. Neke sorte su tolerantne na bolest, mogu se zaraziti, ali nema šteta u pogledu prinosa i kvaliteta ploda.

On dodaje da klimatske promene, utiču na godišnji biološki ciklus voćaka jer se skraćuje period zimskog mirovanja, a kretanje vegetacije i cvetanje počinju ranije u proleće. Ekstremno visoke temperature i dugotrajna suša ugrožavaju autohtone sorte, naročito u nižim predelima i u ekstenzivnim voćnjacima koji su najčešći.

Tokom projekta će se ispitati da li se primenom različitih metoda krioprezervacije može eliminisati virus šarke šljive iz zaraženog materijala. – Ovo je do sada u svetu pokušano samo jednom, sa podlogom za šljivu primenom slow cooling tehnike, koja je manipulativno i tehnički komplikovanija od metoda koje će se koristiti u ovom projektu i koje su u našoj zemlji prvi put primenjene u Institutu za voćarstvo – navodi dr Jevremović.

Izvor:novosti

Devet autohtonih sorti naših voćki srpski naučnici će održavati metodom krioprezervacije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Očuvanje zemljišta jedan je od glavnih problema u vremenu jakih klimatskih promena i izazov sa kojim se susreće čitavo čovečanstvo.

Evropska unija će izdvojiti osam miliona evra kako bi pomogla Srbiji da pokrene ”zelenu” transformaciju, najavio je ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nj.E. Emanuele Žiofre.

Prinosi meda su sve skromniji iz godine u godinu. Pčelarstvo je prvo na udaru kada su u pitanju klimatske promene, a iz tih razloga je na tržištu sve više falsifikata ovog proizvoda.

Na konferenciji UN o klimatskim promenama se govorilo o merama koje bi iste mogle da ublaže, dok je za ugalj konstatovano da je težak zagađivač.

Klimatske promene predstavljaju globalni problem koji se neosporno odražava na kvalitet života. Iako su velike industrije odgovorne za borbu protiv ovog procesa i mi kao pojedinci možemo da utičemo na njegovo ublažavanje.

Klimatske promene predstavljaju veliki problem sa kojim se susreće čitava planeta. Ukoliko želimo da u budućnosti živimo u zdravoj i čistoj sredini, onda borba protiv klimatskih promena mora biti ozbiljna i dugoročna.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета