Besplatna aplikacija za identifikaciju biljaka

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite saznati nešto novo ili proširiti svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat prikaže sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, familije i slično

Koliko ste puta, dok se šetate prirodom, zapitali kako se zovu biljke na koje nailazite? Da li su jestive, lekovite, možda otrovne?

Naučnici iz IT kompanije "Ilmenau" i Instituta za biohemiju "Max Planck" osmislili su mobilnu aplikaciju Flora Incognita koja identifikuje biljke. Ona je dostupna svima i besplatna je, a osim znatiželjnih, veliku korist od nje mogli bi da imaju učenici, studenti i naučnici.

Kako se koristi?
Aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje. U njoj možete pronaći kratka uputstva, a najviše treba obratiti pažnju na onu kako fotografisati biljku da bi aplikacija mogla što bolje da je prepozna.

Kada želite da saznate o kojoj biljci je reč, nakon otvaranja aplikacije izaberite ikonu za identifikaciju (beli plusić). Nakon toga otvori se meni u kojem morate da označite da li je reč o biljci ili grmu, stablu, travi ili šašu, paprati.

Nakon odgovarajuće kategorije, otvori se kamera i pomoću kratkih uputstava fotografišete biljku. Neke će, već nakon prve fotografije, odmah prepoznati, a za neke će ipak biti potrebna slika lista ili cele biljke.

Važno ja da uključite lokaciju uređaja jer aplikacija beleži na kojim ste mestima fotografisali biljku.

I do 60.000 zadataka za identifikaciju dnevno
Iz tima poručuju da su mnogi počeli sve više da koriste ovu aplikaciju koja je preuzeta već oko 990.000 puta, a broj biljnih odrednica dnevno doseže i do 60.000.

"Jasno možemo videti da se ljudi usredsređuju na ono što ih okružuje, a dobijamo i mnogo pozitivnih povratnih informacija. U proteklih nekoliko nedelja povećala se svest o biljnim vrstama i njihovoj raznolikosti", kaže za gabot informatičar i vođa ovog pojekta, prof. Patrik Mader.

"U poređenju s prošlom godinom, ove smo primetili značajan pomak u vremenu cvetanja rane kukurjaka (Eranthis hyemalis)", rekala je dr.sc. Jana Valdhen.

"Pomoću takvih podataka možemo utvrditi kako se menja razvoj biljaka i predvideti trendove u budućnosti“, zaključila je ona. 

Korisno i zabavno
Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite da saznate nešto novo ili proširite svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat ispiše sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, familije i slično.

Tim iz projekta Flora Incognita ima mnogo zahteva od škola i univerziteta koji žele da uključe ovu aplikaciju u svoja predavanja. Ona može pomoći i naučnicima kod istraživanja i pisanja istraživačkih radova, pogotovo onima o klimatskim uslovima i prilagođavanju biljaka.

 

(Izvor: Agroinfo)

Besplatna aplikacija za identifikaciju biljaka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Reke Srbije predstavljaju veliko prirodno bogatstvo naše zemlje. Reke Srbije otiču u tri mora, a to su Crno more, Jadransko more i Egejsko more, odnosno, pripadaju crnomorskom, jadranskom i egejskom slivu.

Kada se govori o klimatskim pormenama, najviše pažnje se posvećuje njihovom uticaju na čoveka, njegovom kvalitetu života, uticaju na imovinu i privredu.

Preduslov za osećanje bola je posedovanje centralnog nervnog sistema. Međutim, biljke nemaju nerve i mozak.

Sigurno se mnogima od vas desila situacija nekad u životu, da ponesete konzervu ali da zaboravite otvarač. Zato ako vam se ikada desi da krenete negde na izlet ili u prirodu , tu je ovaj video klip….

Pravila vezana za boravak u prirodi nisu tu da nas ograniče i spreče da uživamo, već da nas podsete da čuvanjem prirode dajemo lični doprinos i za očuvanje planete.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета