Bez poskupljenja: Cena hleba Sava ostaje 46 dinara do naredne žetve

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić izjavila je da će cena hleba Sava ostati 46 dinara do naredne žetve, ali i da je cena šenice dostigla rekordnu vrednost od kada se prati globalna statistika.

Ministarka je objasnila da postoji deficit pšenice na svetskom nivou, ali da u našoj zemlji ima dovoljno rezervi i da nema razloga za brigu.

- Pšenica je na svetskoj berzi sirovina doživela neverovatan skok, a te povišice osećaju i domaći proizvođači, ali naši građani mogu biti spokojni, jer je Vlada donela jednu meru koja će obezbediti snabdevanje hleba tipa 500 u naredih šest meseci, ima dovoljno rezervi i pšenice i brašna do sledeće setve - objasnila je Matić, prenosi Politika

Podsetila je da je 2011. i 2012. godine, takođe, od strane Vlade doneta Uredba o maksimalnoj ceni hleba tipa 500, kada je on tada koštao 48,8 dinara i da je ta uredba bila na snazi do 2019.

Uredba je pre dve godine prestala da važi, objašnjava Matić, jer su prinosi pšenice bili dobri, sve do sada.

Osvrnula se i na globalnu situaciju sa krizom energenata i istakla da je Srbija i u tom domenu snabdevena rezervama i bezbedna, te da može da zaštiti svoje tržište od većih „udara cena”.

Dodala je da se i u situaciji sa pandemijom Srbija pokazala kao stabilna država zahvaljujući domaćim resursima i proizvodnji.

- Kada imate domaću proizvodnju osnovnih životnih namirnica, to je ključno za stabilnost države i tržišta. Ministarstvo poljoprivrede sa proizvođačima sirovina za osnovne životne namirnice obezbeđuje da postoji stabilnost snabdevanja”, rekla je ministarka i istakla da je svoj doprinos u stabilnosti države u ovom domenu doprinela i Direkcija za robne rezerve.

Ona je poručila da će resorna ministarstva sprečiti svaku zloupotrebu po pitanju rasta cena, kao i svaki oblik kalkulacija od strane velikih trgovinskih lanaca, kako bi zaštitila građane. Takođe je objasnila da je neminovno da neki proizvodi poskupe, jer se to dešava na svetskom nivou, ali da većeg poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Srbiji neće biti.

Upitana da prokomentariše visoke cene zimovanja na Kopaoniku, Matić je rekla da je skok cena u planinskim centrima širom Srbije zabeležen pre dve godine i da cenu diktira potražnja.

- Kopaonik je uvek bio skuplji centar od ostalih, ali tu su i drugi centri koji nisu u toj ravni po visini cena, kao što su Divčibare, Goč, Stara planina, Zlatar i Zlatibor, te su pristupačni za porodice sa decom i sve ljubitelje prirode, zaključila je ministarka.

Agroinfo.rs/ politika.rs

Bez poskupljenja: Cena hleba Sava ostaje 46 dinara do naredne žetve

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета