Bez poskupljenja: Cena hleba Sava ostaje 46 dinara do naredne žetve

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić izjavila je da će cena hleba Sava ostati 46 dinara do naredne žetve, ali i da je cena šenice dostigla rekordnu vrednost od kada se prati globalna statistika.

Ministarka je objasnila da postoji deficit pšenice na svetskom nivou, ali da u našoj zemlji ima dovoljno rezervi i da nema razloga za brigu.

- Pšenica je na svetskoj berzi sirovina doživela neverovatan skok, a te povišice osećaju i domaći proizvođači, ali naši građani mogu biti spokojni, jer je Vlada donela jednu meru koja će obezbediti snabdevanje hleba tipa 500 u naredih šest meseci, ima dovoljno rezervi i pšenice i brašna do sledeće setve - objasnila je Matić, prenosi Politika

Podsetila je da je 2011. i 2012. godine, takođe, od strane Vlade doneta Uredba o maksimalnoj ceni hleba tipa 500, kada je on tada koštao 48,8 dinara i da je ta uredba bila na snazi do 2019.

Uredba je pre dve godine prestala da važi, objašnjava Matić, jer su prinosi pšenice bili dobri, sve do sada.

Osvrnula se i na globalnu situaciju sa krizom energenata i istakla da je Srbija i u tom domenu snabdevena rezervama i bezbedna, te da može da zaštiti svoje tržište od većih „udara cena”.

Dodala je da se i u situaciji sa pandemijom Srbija pokazala kao stabilna država zahvaljujući domaćim resursima i proizvodnji.

- Kada imate domaću proizvodnju osnovnih životnih namirnica, to je ključno za stabilnost države i tržišta. Ministarstvo poljoprivrede sa proizvođačima sirovina za osnovne životne namirnice obezbeđuje da postoji stabilnost snabdevanja”, rekla je ministarka i istakla da je svoj doprinos u stabilnosti države u ovom domenu doprinela i Direkcija za robne rezerve.

Ona je poručila da će resorna ministarstva sprečiti svaku zloupotrebu po pitanju rasta cena, kao i svaki oblik kalkulacija od strane velikih trgovinskih lanaca, kako bi zaštitila građane. Takođe je objasnila da je neminovno da neki proizvodi poskupe, jer se to dešava na svetskom nivou, ali da većeg poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Srbiji neće biti.

Upitana da prokomentariše visoke cene zimovanja na Kopaoniku, Matić je rekla da je skok cena u planinskim centrima širom Srbije zabeležen pre dve godine i da cenu diktira potražnja.

- Kopaonik je uvek bio skuplji centar od ostalih, ali tu su i drugi centri koji nisu u toj ravni po visini cena, kao što su Divčibare, Goč, Stara planina, Zlatar i Zlatibor, te su pristupačni za porodice sa decom i sve ljubitelje prirode, zaključila je ministarka.

Agroinfo.rs/ politika.rs

Bez poskupljenja: Cena hleba Sava ostaje 46 dinara do naredne žetve

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Setva pšenice u Srbiji je obavljena na oko 650.000 hektara što je za nekoliko hiljada više nego lane. Poljoprivrednici su bili motivisani dobrom tržišnom cenom, ali su troškovi setve ujedno bili skuplji za 50 odsto.

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu 30.000 tona merkantilne pšenice za pšenično belo brašno „T-500“, koje će se dobiti meljavom, radi interventne prodaje proizvođačima hleba.

Iako zemljoradnici još uvek računaju koliko će ih koštati setva pšenice, svi se slažu da je sve poskupelo, naročito veštačko đubrivo i gorivo.

Nakon junskih najava, u Nišu je sada i zvanično poskupeo hleb za pet dinara. Ovo će, kažu, pomoći pekarskoj industriji da prevaziđe nestabilnosti na tržištu.

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbija ostvarili su za šest meseci ove godine ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu gotovo 3,1 milijardu evra što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Stalno slušamo šta je od namirnica zdravo, a šta ne. Stručnjaci se slažu da treba da postoji zamena za belo brašno, a mi vam u nastavku predstavljamo baš jedan takav recept za ukusan hleb.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета