Brnabić: Robne rezerve su pune građani Srbije ne treba da brinu, zloupotrebe će biti kažnjene

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da su robne rezerve pune i da građani Srbije i privreda ne treba da brinu, poručivši da će nakon istrage o mahinacijama u robnim rezervama odgovarati svi za koje se pokaže da su činili zloupotrebe.

Brnabić je, prlikom obilaska radova na deonici puta Prolom Banja–Begovića grob u Topličkom okrugu, istakla da je najvažnije da domaće potrebe uvek budu zadovoljene, da budemo u tom smislu potpuno bezbedni, što, kako je ocenila, sada i jeste slučaj.

Ona je predočila da su proizvođači i trgovci, tražili nešto veće kvote za izvoz, da se dozvoli za mesec dana izvoz od 350.000 tona kukuruza i pšenice, dok je država dozvolila 150.000 tona.

U tom kontekstu, premijerka je najavila da će u utorak ponovo održati sastanak sa udruženjem “Žita Srbije”, kako bi se videlo koji su dalji koraci.

Brnabić je podsetila na to da je da Vlada dozvolila izvoz za Albaniju i Severnu Makedoniju, ali da u ovom trenutku nije ni približno dostignut nivo izvoza u odnosu na postignute ugovore.

Prema njenim rečima, ne postoji bojazan i Srbija svega ima i previše, te je zato i dozvoljen izvoz, ali uz kvote, kako bi sve moglo da bude kontrolisano.

Koliko se i koje robe čuva kod privatnika i kako se vrši kontrola, objasnila je ona, zavisi od vrste robe, a kontrolu vrše Direkcija za robne rezerve i određena ministarstva.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Brnabić: Robne rezerve su pune građani Srbije ne treba da brinu, zloupotrebe će biti kažnjene

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržnica u centru Kaira, a na njoj ponuda - malina iz Arilja, borovnica iz Šapca, šljiva iz Osečine ili jabuka iz Topole.

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Radna grupa za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha pri Vladi Srbije najavila je pošumljavanje najzagađenijih delova Srbije.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета