Broj goveda konstantno opada, stabilan rast brojnosti samo kod ovaca

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o broju stoke u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2020.

U odnosu na stanje na dan 1. decembra 2019, porastao je ukupan broj svinja (za 2,8%), ovaca (za 2,6%) i koza (za 5,8%), dok je ukupan broj goveda manji za 1,3%, a živine za za 3,4.
Goveda se najviše gaje u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (46,4% u odnosu na ukupan broj goveda na teritoriji Republike Srbije), a svinje u Regionu Vojvodine (42,3%).

U odnosu na desetogodišnji prosek (2010–2019), ukupan broj goveda manji je za 2,8%, svinja za 4,4%, koza za 4,7% i živine za 12,7%, a veći je broj ovaca za 2,4%.

Broj goveda konstantno opada, stabilan rast brojnosti samo kod ovaca

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Savremeni uzgoj krava je doneo poboljšanje uslova kao i povećan prag rentabilnosti.

Koze imaju vrlo specifičan ciklus reprodukcije koji sledi tačno određen raspored, koji je veoma važno znati, kako biste na vreme reagovali i kako bi sve proteklo bez trzavica.

Ishrana svinja je često pitanje koje muči sve koji bi želeli da se bave njihovim uzgojem ili se već bave. Iako u ishrani svinja postoje neke finese, znanje kako da im obezbedite jeftinu, a zdravu hranu može mnogo da vam pomogne.

Posle prvomajskih praznika cene živih svinja su ponovo pale oko 20 dinara i stočarstvu u Srbiji preti krah, rekao je danas predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić.

S obzirom da mnogi imaju stoku, a nemaju pašnjačku površinu, za očekivati je da će se na skoro svaku parcelu javiti po desetak poljoprivrednika. Od straha da im ne bi neko drugi uzeo zemljište, nudi će maksimalnu pa i dvostruku cenu zakupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета