Cena Kukuruza je rekordno visoka, zašto je tako i šta možemo da očekujemo u budućnosti!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema informacijama sa berze, kupoprodajni ugovori za kukuruz su početkom sedmice zaključivani po ceni od 18,5 dinara po kilogramu (20,35 sa PDV-om) da bi već krajem nedelje kukuruz bio prodavan za 19,5 dinara, odnosno 21,45 dinara s porezom.

Prema analizi novosadske berze, u kojoj se upoređuju avgustovske cene kukuruza u poslednjih desetak godina u Srbiji, može se videti da je prošlonedeljna cena bila ponovo maksimalna zabeležena u proteklih osam godina. Recimo, 2019. u isto vreme kukuruz je prodavan za 15 dinara ili 16,5 dinara sa PDV-om. Probaćemo da vam damo kratko pojašnjenje za ovakvu promenu na tržištu i šta možete očekivati u budućnosti.
Situacija na svetskom tržištu koji izaziva KOVID-19 se može opisati kao izuzetno haotična.

Logistički problemi i protekcionizam koji se javlja na gotovo svim tržištima dovodi do sve većeg rizika i neizvesnosti. Tome treba dodati pad cene nafte koji je za sobom povlači i cenu bioetanola, a time i kukuruza.
Međutim, krajem nedelje je izjava Trampa da je došlo do dogovora sa Rusijom i Saudijskom Arabijom po kome bi ove tri zemlje mogle smanjiti proizvodnju nafte za 10 mil barela dnevno, dovela do rasta cene sirove nafte. Rusija je na domaćem tržištu intervenisala sa 1 milion tona pšenice kako bi ograničila rast cene, a predloženo je da se izvoz ograniči na 7 miliona tona do kraja sezone, što međutim odgovara trenutno raspoloživim zalihama za izvoz.

Agroinfo/Politika

Cena Kukuruza je rekordno visoka, zašto je tako i šta možemo da očekujemo u budućnosti!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Pšenica je protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu pojeftinila oko 6%, kukuruz oko 2, a soja 2,7%, saopštila je ta berza.

U nedelji za nama, zabeleženo je veće interesovanje učesnika na tržištu za novi rod kukuruza i soje. Cenovno, pšenica beleži rast, dok je cena kukuruza rod 2021. u padu. Ukupno je prometovano 4.790 tona robe, finansijske vrednosti 208.474.350,00 dinara, saopšteno je iz Produktne berze.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета