Cena ovog proizvoda je već paprena a tek će još skočiti

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Rast cena pršute neminovan je, rekao je predsednik Klastera hrvatske pršute Darko Markotić. Opravdanje u poskupljenju pršutari nalaze u rastu cena sirovina, energenata, rada, povećanja troškova, ukratko - svih ulaznih troškova.

- Rast cena vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje. Zbog svih tih neizvesnih vremena kroz koja prolazimo, mi pršutari nastojimo da proširimo tržište, pre svega na EU. Taj korak nije ni jednostavan ni lagan jer dolazimo na razvijena tržišta na kojima su prisutni veliki proizvođači i veliki razvijeni brendovi - kaže on.

Za kvalitetan iskorak na tržište Evrope potrebne su dalje investicije u proizvodnju, pakovanje i marketing, piše Večernji list. 

Markotić je naglasio da se u Hrvatskoj još uvek proizvodi oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši oko milion, odnosno da je potražnja dvostruko veća od proizvodnje, pa hrvatski proizvođači imaju prostora za rast.

Vreme pandemije pokazalo je, međutim, svu krhkost hrvatskog turizma, pa bi proizvođači pršuta trebalo da osiguraju plasman i na druga tržišta, prvenstveno u ovo teško vreme inflacije.

Cena ovog proizvoda je već paprena a tek će još skočiti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

Najskuplje poljoprivredno zemljište je u Južnobačkom okrugu, gde je hektar dostigao cenu od 31.900 evra, dok je najjeftinije u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je hektar prodat za 300 evra.

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета