Cena ovog proizvoda je već paprena a tek će još skočiti

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Rast cena pršute neminovan je, rekao je predsednik Klastera hrvatske pršute Darko Markotić. Opravdanje u poskupljenju pršutari nalaze u rastu cena sirovina, energenata, rada, povećanja troškova, ukratko - svih ulaznih troškova.

- Rast cena vrlo lako može dovesti i do pada potrošnje. Zbog svih tih neizvesnih vremena kroz koja prolazimo, mi pršutari nastojimo da proširimo tržište, pre svega na EU. Taj korak nije ni jednostavan ni lagan jer dolazimo na razvijena tržišta na kojima su prisutni veliki proizvođači i veliki razvijeni brendovi - kaže on.

Za kvalitetan iskorak na tržište Evrope potrebne su dalje investicije u proizvodnju, pakovanje i marketing, piše Večernji list. 

Markotić je naglasio da se u Hrvatskoj još uvek proizvodi oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši oko milion, odnosno da je potražnja dvostruko veća od proizvodnje, pa hrvatski proizvođači imaju prostora za rast.

Vreme pandemije pokazalo je, međutim, svu krhkost hrvatskog turizma, pa bi proizvođači pršuta trebalo da osiguraju plasman i na druga tržišta, prvenstveno u ovo teško vreme inflacije.

Cena ovog proizvoda je već paprena a tek će još skočiti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

Uvozna cena najviše diktira koliko će koštati prasetina kod nas, objašnjavaju stručnjaci

Prošle godine otkupna cena maline zabeležila je rekord. Međutim, mnogo je proizvođača koji nisu uspeli da naplate potraživanja. Hiljade tona maline još uvek u hladnjačama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета