Češka DONOSI ZAKON: Po kojem 85 posto namirnica mora biti domaćeg porekla

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Vladajući su u Češkoj predložili amandman Zakona o hrani, kojim će obavezati trgovce da na svojim policama imaju najmanje 85 posto prehrambenih proizvoda domaćeg porijekla

Češka vladajuća stanka Ano i ultra-desni SPD predložili su kontroverzni amandman Zakona o hrani, koji bi obavezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85 posto prehrambenim proizvoda na policama trgovina mora biti češkog porijekla, izvijestio je Deutsche Welle. 

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman komentirao je za lokalne medije kako na taj način hrana ne bi tisućama kilometara putovala kamionima, no službeno ministarstvo poljoprivrede kojem je na čelu ne sudjeluje u predlaganju tog amandmana. 

Poslovni lobiji su sa velikim nezadovoljstvom dočekali ovaj predlog. Češka gospodarska komora nazvala je propis "nedopustivom državnom intervencijom", koja će izazvati poremećaj na tržištu, pogoditi male trgovce i smanjiti kvalitetu hrane. 

To je kršenje zajedničkog tržišta Europske unije, zaključuju u Komori. Prema pisanju Deusche Welle, Europska komisija susreće se s pojavom sličnih zakonskih regulativa u Bugarskoj i Rumuniji. 

U kritikama ovog predloga ističe se i činjenica da Češka nije samodostatna u velikom broju osnovnih namirnica, uključujući voće i povrće te svinjetinu i piletinu. 

Struktura poljoprivrednih proizvođača u Češkoj pokazuje da se proteklih godina dogodio rast određenog broja kompanija nauštrb malih proizvođača, a taj manji broj preduzeća preuzeo je i najveći "komad kolača" iz Europskih fondova. Naime, čak 90 posto poljoprivrednih potpora u Češkoj isplaćeno je 20 posto poljoprivrednih proizvođača, zbog čega kritičari i opozicija upućuju na mogućnost sprege državnog vrha i jednog dela industrije.  

 Izvor:agrobiz.hr

Češka DONOSI ZAKON: Po kojem 85 posto namirnica mora biti domaćeg porekla

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sinoć je posebno bilo napeto za poljoprivrednike. Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Od 1. januara 2024. godine poljoprivrednici će točiti gorivo za svoju mehanizaciju po ceni koja će biti za 50 dinara niža od one koju na pumpama plaćaju građani.

Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja

Na nedavnom savetovanju poljoprivrednika i agronoma na Zlatiboru ratari su bili pod‌jednako zainteresovani za inovacije u biljnoj proizvodnji, posebno zaštiti, ali i za tržišne uslove.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета