EU planira do 2030. godine 25 odsto površina pod organskim usevima

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Evropska komisija je juče usvojila Akcioni plan razvoja organske proizvodnje. Cilj plana je da organska proizvodnja dostigne 25 odsto obradivih površina u EU do 2030. godine. Ovim dokumentom obuhvaćen je i porast udela organskog ribarstva.

U okviru Plana naznačene su 23 akcije čiji cilj je da unaprede i povećaju konzumaciju organskih proizvoda, povećaju njihovu proizvodnju i osiguraju održivost sektora.

U obrazloženju se navodi da organski sektor ima brojne benefite. Na površinama u ovom sistemu gajenja biodiverzitet je veći za 30 odsto, životinje uživaju veći stepen dobrobiti i za njihovu negu se troši manje lekova. Farmeri u organskoj proizvodnji ostvaruju veću zaradu, a kupci tačno znaju kakav kvalitet proizvoda dobijaju.

Evropska komisija poziva zemlje članice da izrade nacionalne akcione planove razvoja organske proizvodnje. Trenutno postoje velike razlike u obimu ove proizvodnje među članicama. Dok pojedine imaju svega 0,5 odsto površina u organskom sistemu, druge su već premašile zadati cilj od 25 odsto.

Trenutno EU ima 8,5 odsto površina pod organskom proizvodnjom, a prema dosadašnjem rastu 2030. pod organskim usevima moglo bi da bude između 15 i 18 odsto. Akcioni plan ima zadatak da podstakne brži razvoj sektora kako bi do 2030, čak četvrtina od ukupnih površina bila u organskom sistemu gajenja.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

EU planira do 2030. godine 25 odsto površina pod organskim usevima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета