Do kraja 2022. ostaje ista EU poljoprivredna politika

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Savet ministara EU je 30. juna 2020. postigao dogovor s Evropskim parlamentom o nastavku pružanja podrške evropskim poljoprivrednicima na temelju postojećeg pravnog okvira do kraja 2022. kada će na snagu stupiti nova zajednička poljoprivredna politika (ZPP).

Produženjem postojećih pravila za još dve godine, do postizanja dogovora o novom ZPP-u i njegovom sprovođenju, svim poljoprivrednicima širom Evrope pruža se preko potrebna predvidljivost i sigurnost tokom krize uzrokovane bolešću COVID-19.

EU će i dalje finansirati programe ruralnog razvoja i putem direktnih plaćanja dodeljivati podršku evropskim poljoprivrednicima te pritom osigurati neometan prelaz na sledeće razdoblje ZPP-a, izjavila je Marija Vučković, ministarka poljoprivrede Republike Hrvatske, zemlje koja predsedava Savetom. 

ovom produženju, plaćanja poljoprivrednicima i drugim korisnicima biće moguća bez prekida. Osim toga, u te dve godine države članice imaće vremena za pripremu svojih strateških planova u okviru novog zakonodavstva ZPP-a i planiranje njihove realizaciju nakon što ih Komisija odobri.

Konačno donošenje prelazne uredbe očekuje se do kraja 2020. jer je usko povezano s višegodišnjim finansijskim okvirom (VFO) o kojem se trenutno pregovara, saopštila je Evropska komisija.

S obzirom na trenutno stanje, rasprava o reformi ZPP-a u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, te tekućih pregovora o VFO, postalo je jasno da zakonodavni postupak neće biti zaključen na vreme kako bi se od 1. januara 2021. primenjivala nova pravila i strateški planovi u okviru ZPP-a.

Stoga je bilo potrebno planirati prielazno razdoblje. Evropska komisija predložila je u oktobru 2019. produženje postojećeg pravnog okvira ZPP-a. Predsedništvo je 6. aprila 2020. dobilo delimični mandat za pregovore s Evropskim parlamentom. Budući da su Evropski parlament i Savet sada neformalno postigli zajednički dogovor o prelaznom razdoblju, samo pitanja koja se odnose na VFO ostaju otvorena i u zagradama.

Izvor:agrosmart.net

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema zvaničnim podacima Republičkog Zavoda za statistiku, od 19. marta 2020. godine, u Srbiji je prošle godine uzgajano 14.000 konja različitih rasa, što je za oko 18 odsto manje nego samo pre tri godine. Još 1975. godine koristili smo u poljoprivredi i transportu čak 290.000 grla, uglavnom rase nonijus

Neophodno je harmonizovati zakonsku regulativu u Srbiji sa propisima Evropske unije

Grad Beograd je raspisao konkurs za podsticaje u poljoprivredi u vrednosti od 193.510.000 dinara, što znači da će ukupni podsticaji Grada u ovoj godini iznositi preko dva miliona evra ili 240 miliona dinara

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета