Doneta odluka, Vlada Srbije odobrila izvoz žitarica u Albaniju

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, Vlada Srbije odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Albaniju.

Kako je obrazložila Vlada, ovaj zaključak, kojim se omogućava realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana, ima za cilj kako obezbeđivanje prehrambene sigurnosti u Srbiji, tako i uvažavanje neophodnosti regionalne saradnje i solidarnosti, kao osnove za buduće međusobno povezivanje i zajednički ekonomski razvoj.

Ocenjeno je da realizacija ugovora koje su privredna društva iz Srbije sklopila sa svojim ino partnerima, a koji se odnose na izvoz merkantilne pšenice, neće izazvati poremećaje u funkcionisanju domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu.

Vlada je odobrila i Republičkoj direkciji za robne rezerve da obavi naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti ovogodišnjeg roda. Tržištu će biti ponuđene domaće sertifikovane sorte semenske pšenice, uz bolju dostupnost domaćim proizvođačima za jesenju setvu.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Doneta odluka, Vlada Srbije odobrila izvoz žitarica u Albaniju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najava da će se Srbija dugoročno snabdevati azotnim đubrivima iz Irana, mogla bi da predstavlja značajnu šansu za nas. Paralelno sa uvozom đubriva, Srbija bi u Iran izvozila kukuruz i druge žitarice.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета