Dva orla belorepana otrovana pesticidima spasena sigurne smrti

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Brzom i zajedničkom intervencijom državnih organa – Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko – lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirde, LU „Mostonga“ i Veterinarske ambulante „Šapica“ iz Odžaka, 13.05.2021. godine, dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) spašena su od skoro sigurne smrti.

Tokom svojih redovnih lovočuvarskih aktivnosti Damir Ivanović iz LU „Mostonga“ je primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva belorepana kako leže jedan do drugog, što je kod lovočuvara izazvalo sumnju da nešto nije u redu, te je to odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili Republičke i Pokrajinske inspekcijske organe.

S obzirom na to da se sve dešava oko 20 časova, kao i  na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć. Okolnosti  na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je  ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante  „Šapica“ u Odžacima, gde im je pružena prva pomoć od strane Tanje Jovanović dr vet. medicine, gde su ptice i dočekale jutro do dolaska Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta životinja iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će i ostati na lečenju do oporavka, a nakon čega će biti vraćeni u prirodu.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Dva orla belorepana otrovana pesticidima spasena sigurne smrti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su u banatskom Potisju dva nova gnezda orlova krstaša, kako je navedeno, najređe ptice u Srbiji, koja je zakonom zaštićena.

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Treću godinu zaredom u Somboru se organizuje važna ekološka akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSS) i grada Sombora.

Sa ciljem da se smanji upotreba hemijskih pesticida, članice EU su 10. februara usvojile nova pravila radi bržeg odobravanja bioloških sredstava za zaštitu bilja koja sadrže mikroorganizme.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kao i prethodnih godina i ove godine je sprečeno nekoliko tretiranja uljane repice u cvetu, tako da tretiranja nije ni bilo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета