TREĆA GODINA ZAREDOM: Sombor organizuje prikupljanje ambalažnog pesticidnog otpada

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Treću godinu zaredom u Somboru se organizuje važna ekološka akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSS) i grada Sombora.

Tokom prošle godine prikupljeno je oko 10 tona ambalažnog otpada iz poljoprivredne proizvodnje, a član Gradskog veća za oblast zaštite životne sredine, Slobodan Stanić, ističe da zahvaljujući ovoj akciji sav taj otpad nije završio u kanalima, na njivama i ne sagoreva u atarima.

„Mi smo jako zadovoljni sa odazivom prošle godine. Svaka godina je uspešnija i mislim da će ova godina biti uspešnija nego prethodna. Akcenat je na zaštiti životne sredine, mi aktivno radimo na tome i Grad Sombor je jedan od vodećih u Srbiji po tom pitanju“, rekao je Stanić.

Potvrda o predatom ambalažnom pesticidnom otpadu obavezna je pri apliciranju za sredstva IPARD fonda, a razmatra se i da se uvede kao obaveza pri apliciranju za subvencije i poljoprivredne kredite.

Jelena Perenčević, savetoavac u PSS, naglašava da je cilj današnjeg predavanja da se prikaže saradnja sa mesnim zajednicama, sa udruženjima u okviru sela, kao i da se animiraju poljoprivredni proizvođači, pre svega na selima, da se uključe u akciju.

„Moramo ići ka tome da akcija još jače zaživi, ustvari da ta akcija bude stalna prateća akcija u toku vegetacije“, rekla je Perenčević, dodavši da je u planu da se ubaci još jedan datum prikupljanja tokom jula kako bi prikupili što više ambalažnog otpada i od individualnih, manjih proizvođača.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

TREĆA GODINA ZAREDOM: Sombor organizuje prikupljanje ambalažnog pesticidnog otpada

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Gradska pivnica u Somboru ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 75 miliona dinara kroz stečaj firme Tepkos iz Čonoplje, objavio je danas stečajni upravnik, prenosi RTV.

Sa ciljem da se smanji upotreba hemijskih pesticida, članice EU su 10. februara usvojile nova pravila radi bržeg odobravanja bioloških sredstava za zaštitu bilja koja sadrže mikroorganizme.

Zahvaljujući odličnoj saradnji Uprave za zaštitu bilja i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kao i prethodnih godina i ove godine je sprečeno nekoliko tretiranja uljane repice u cvetu, tako da tretiranja nije ni bilo.

Od 1. januara 2022. godine svi poljoprivrednici koji koriste pesticide moraće da prođu obaveznu obuku, dok će sertifikat biti uslov da profesionalni korisnici mogu da nabavljaju sredstva za zaštitiu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета