Edukacija savetodavaca za razvoj seoskog turizma

foto: pixabay

foto: pixabay

Održana edukacija savetodavaca PSSS sa temom: "Seoski turizam u funkciji održivog ruralnog razvoja sa akcentom na proizvode sa dodatom vrednošću i direktnu prodaju"

U skladu sa godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača za 2017. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), održana je edukacija za Modul 13 - Seoski turizam u funkciji održivog ruralnog razvoja sa akcentom na proizvode sa dodatom vrednošću i direktnu prodaju.
Edukacija je bila dvodnevna, pri čemu je prvi deo edukacije održan u Institutu za primenu nauke u poljoprivredi, 11. i 12. marta 2020. godine, za dve grupe učesnika. Drugi deo edukacije održan je 7. maja 2020. godine za obe grupe, kroz učenje na daljinu, odnosno online i emitovan je na You Tube kanalu.
Polaznici edukacije su bili savetodavci Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Srbije (PSSS), različitih specijalnosti.
Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije 2014-2024. prepoznaje razvoj ruralnog turizma kao način za diverzifikaciju prihoda poljoprivrednih gazdinstava, unapređenje infrastrukture, smanjenje nezaposlenosti i jačanje zanatstva u ruralnim područjima Srbije. U skladu sa tim, cilj edukacije bilo je podizanje nivoa znanja savetodavaca iz oblasti seoskog turizma i osposobljavanje za pomoć seoskim domaćinstvima se bave razvojem ruralnog turizma ili planiraju da se bave. Na ovaj način modul je usmeren i na povećanje prihoda od seoskog turizma i poljoprivrede - kroz različite vrste usluga i prodaju poljoprivrednih proizvoda - hrane i pića. Takođe, ova edukacija predstavlja podršku savetodavcima za sprovođenje Mere 7 iz IPARD II programa: Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja.
Kroz predavanja, vežbe i interaktivni rad u učionici, kao i kroz direktno uključivanje učesnika edukacije na You Tube kanal i preko Viber grupe, na on lajn edukaciji, obrađene su teme koje su se odnosile na: pravilnike za kategorizaciju seoskih turističkih domaćinstava, pokretanje biznisa u seoskom turizmu, plasman poljoprivrednih proizvoda, kreiranje dodatne vrednosti poljoprivrednih proizvoda i pripremu biznis plana za konkurisanje kod domaćih izvora finansiranja.


Predavači na edukaciji bili su:
Ma Danijela Vićentijević - Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Dr Branko Krasojević - Agencija za konsalting i menadžment „Savetnik u turizmu“
Dr Predrag Vuković - Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd

 

Izvor: psss.rs

Edukacija savetodavaca za razvoj seoskog turizma

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije Nebojša Milosavljević izjavio je da trenutno ispravnost voća i povrća na tržištu kontrolišu 134 inspektora, ističući da je u planu zapošljavanje novih inspektora.

Premija po litri predatog mleka je uvećana, za ovaj kvartal iznosi 19 dinara.

Predstavljen projekat Instituta za stočarstvo čiji je cilj očuvanje autohotonih vrsta koza i ovaca

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je u Skupštini Srbije da 24. aprila počinje isplata subvencija po hektaru.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета