Eksproprijacijom se rešava pitanje nelegalnih objekata

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa, rešava se pitanje nelegalnih objekata eksproprijacije i definiše pitanje administrativnog prenosa.

Nedimović je, obrazlažući ove zakonske izmene u Skupštine Srbije, objasnio da se njima određuje da predmet eksproprijacije mogu biti svi oblici svojine, pa i nepokretnosti u javnoj svojini, što do sada nije bio slučaj.

On je precizirao da se skraćuju rokovi za postupanje organa u čijoj je nadležnosti postupanje po zahtevu za utvrđivanje javnog interesa i proširuje osnov za utvrđivanje javnog interesa.

Pokazalo se kao opravdano da se javni interes utvrdi u slučaju rekonstrukcije i adaptacije već postojećeg objekta, a ne samo za slučaj njihove izgradnje, i to u slučaju kada je realizacija projekta radi izgradnje objekta od značaja za Srbiju i kada je taj projekat deo međudržavnog sporazuma, naveo je potpredsednik Vlade.

Nedimović je objasnio da je dolazilo do problema u slučaju nekih železničkih koridora, gde je postojala potreba za eksproprijacijom, a radilo se o rekonstrukciji.

To se dešavalo u slučaju rekonstrukcije pruge Niš–Dimitrovgrad. Veliki broj objekata na putu nekada je bio u javnoj svojini, pa je kroz privatizaciju prešao u privatnu. I onda ne možete lako da dođete do tih parcela koje su neophodne za rekonstrukciju, istakao je potpredsednik Vlade.

On je, obrazlažući izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, rekao da je jedan od ciljeva uvođenje takozvanog E-agrara, i najavio da se do kraja decembra očekuje potpisivanje za program IPARD 3 (bespovratna sredstva za poljoprivredu) u iznosu od 280 miliona evra.

Prema njegovim rečima, E-agrar nam omogućuje, pošto se nalazimo u 21. veku i ušli smo u proces digitalizacije, da možemo da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija, što će olašati rad upravama za agrarna plaćanja i za trezor.

Korisnici će, kako je dodao, moći da se u svakom trenutku informišu o stanju svog zahteva jer će svako imati svoj identifikacioni broj i svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će on biti na naplati.

On je naveo da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa, i to ne samo IPARD 2 nego IPARD 3 koji ugovaramo i biće do kraja decembra potpisan.

Novih 280 miliona evra će ući u Srbiju za poljoprivrednike – za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objakata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastukture. To ćemo imati prvi put u IPARD 3, rekao je Nedimović.

Sada će biti omogućeno da se onom licu kome se odobre IPARD sredstva uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto, objasnio je on.

 Agroinfo.rs/agrosmart.net

Eksproprijacijom se rešava pitanje nelegalnih objekata

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Konačna rang lista zahteva za IPARD podsticaje u Šestom javnom pozivu za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava je objavljena, a projekti će biti odobaravani nakon administrativne i terenske kontrole ispunjenosti uslova.

Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju, ovako ministar poljoprivrede komentariše, za .Novosti

Pretpristupni fondovi u oblasti poljoprivrede su od izuzetne važnosti za razvoj srpskog agrara. Njihovo povećanje naročito se očekuje sa pristupanjem naše zemlje EU.

Odbor za poljoprivredu Skupštine Srbije usvojio je danas predlog izmena Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koji omogućava avansnu isplatu polovine sredstava za koja se konkuriše po IPARD programima, uz odgovarajuću bankarsku garanciju ili ekvivalentnu garanciju kao sredstvo obezbeđenja.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović najavio je da će naredne godine za poljoprivredu biti obezbeđena znatno veća sredstva i pozvao proizvođače da apliciraju.

Uprava za agrarna plaćanja objavila je bodovnu listu zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje u okviru mere 1 u šestom javnom pozivu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета