Embargo Srbiji: Belorusija zabranila uvoz hrane iz naše zemlje, evo kakve su posledice

Foto: Agroinfo/Ilustracija

Foto: Agroinfo/Ilustracija

Belorusija je Srbiju i Lihtenštajn stavila na listu zemalja koje podležu embargu na prehrambene proizvode, a stručnjaci ističu da se ovaj potez neće značajno odraziti na našu zemlju.

Ovaj potez praktično znači da naša hrana neće moći da se izvozi u Belorusiju, a agroekonomski analitičar Žarko Galetin smatra da embargo ima više političku konotaciju.

- To više ima neku političku konotaciju i refleksiju na političke odnose, ali verujem da su to samo iznuđene mere, kako od strane Srbije, tako i od strane Belorusije - naveo je Galetin. a preneo RTS.

Takođe je objasnio da se Srbija pridružila sankcijama Evropske unije prema rukovodstvu Belorusije i da je to praktično odgovor beloruske Vlade.

Galetin je objasnio da je celokupna trgovinska razmena sa Belorusijom nešto veća od 100 miliona dolara, od čega se na hranu odnose male količine.

- Najugroženiji su proizvođači stočne hrane. To je jedini deo iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora koji je imao tamo neko tržište. Započeti su pregovori o mogućnostima veće saradnje u izvozu jabuka, voća, povrća. Naravno, to je sve sada stavljeno "ad akta". Mislim da je ova mera oročena na šest meseci od strane beloruske vlade - napominje Galetin.

Agroinfo.rs

Embargo Srbiji: Belorusija zabranila uvoz hrane iz naše zemlje, evo kakve su posledice

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Situacija u Ukrajini dovela je do poremećaja na svim nivoima. Cene energenata i poljoprivrednih proizvoda divljaju, a situaciju dodatno komplikuje i novi paket sankcija EU Belorusiji.

Od početka izložbe u Dubaiju kroz srpski paviljon je prošlo oko 1.200 poljoprivrednika, a prema najnovojim informacijama odobren je izvoz mleka, mlečnih proizvoda, junetine i jagnjetine u Emirate.

Kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajdari najavila je moguće uvođenje mera sprečavanja uvoza konditorskih proizvoda iz Srbije, jer smatra da to "šteti domaćim proizvođačima".

Nova rasa goveda koja ima produktivnost od 12 tona mleka po životinji, a ono ima 3,6 odsto mlečne masti i 3,2 odsto belančevina registrovana je u Belorusiji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета