EU za bolje uslove njenih 850.000 sezonskih radnika

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Evropska agencija za rad (ELA) pokreće kampanju za podizanje svesti „Prava za sva godišnja doba“, skrećući pažnju na potrebu promovisanja poštenih i sigurnih uslova rada za sezonske radnike zaposlene širom zemalja EU.

Kampanju vodi Evropska agencija za rad, zajedno sa Evropskom komisijom, Evropskom platformom za borbu protiv rada na crno, mrežom EURES, zemljama EU i socijalnim partnerima. Trajaće između juna i oktobra 2021. godine.

Procenjuje se da se svake godine do 850.000 građana EU bavi sezonskim poslovima izvan zemlje porekla. Mobilni sezonski radnici imaju ista prava na poštene uslove rada kada rade u drugoj zemlji EU, sa istim radnim i socijalnim pravima kao i lokalni radnici. Međutim, s obzirom na privremenu prirodu svog posla, oni mogu biti ranjiviji na nesigurne uslove rada i života, prevare i zlostavljanja. Pandemija kovid19 pogoršala je sezonske uslove radnika i izložila ih povećanom zdravstvenom riziku.

Da bi se pozabavila ovim izazovima na terenu i zaštitila pravične uslove rada sezonskih radnika, Evropska agencija za rad sprovodi akcioni plan zajedno sa Evropskom komisijom, državama članicama EU i socijalnim partnerima. Kao deo ove integrisane akcije, komunikaciona kampanja „Prava za sva godišnja doba“ ima za cilj podizanje svesti mobilnih sezonskih radnika i njihovih poslodavaca o njihovim pravima, obavezama i dostupnim savetodavnim uslugama.

Cosmin Boiangiu, izvršni direktor Evropske agencije za rad, rekao je:

- ELA je stvorena da podrži zemlje EU i socijalne partnere u osiguravanju da mobilni radnici i poslodavci imaju koristi od poštenih uslova rada preko granica. Sezonski radnici su ključni za važne sektore naše ekonomije i njihova aktivnost je bila posebno osetljiva na uticaj pandemije kovid19. Sretni smo što smo počeli da ispunjavamo svoje zadatke podržavajući ih. Države članice EU i socijalni partneri znaju da mogu da računaju na to da će ELA podići svest o pravima i obavezama i podržati sprovođenje EU i nacionalnog zakonodavstva. Pošten rad nije sezonski. -

Agroinfo.rs/agrosmart.net

EU za bolje uslove njenih 850.000 sezonskih radnika

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa ciljem da se smanji upotreba hemijskih pesticida, članice EU su 10. februara usvojile nova pravila radi bržeg odobravanja bioloških sredstava za zaštitu bilja koja sadrže mikroorganizme.

Poslanici Evropskog parlamenta 17. decembra su ubedljivom većinom usvojili rezoluciju o prisilnom radu u kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu i ekološkim protestima u Srbiji. Za rezoluciju je glasalo 586 poslanika, 53 su bila protiv, a 44 uzdržana

Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom EU predviđa da se poljoprivrednicima dodeli 200 evra subvencija po hektaru kako ne bi dolazili u situaciju da bacaju svoje proizvode ili ih besplatno dele. Otvorena građanska platforma „Akcija“ saopštila je danas da ima plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima.

Evropska komisija odlučila je da podrži građansku inicijativu kojom se traži zabrana kaveza za životinje koje se uzgajaju na farmama. Komisija je najavila da bi zabrana, kao deo revizije zakonodavstva o dobrobiti životinja, mogla da stupi na snagu 2027. godine. Ovo će se sprovesti u svrhu zaštite životinja.

Evropska agencija za bezbednost hrane – EFSA procenila jerizik od širenja afričke kuge svinja(AKS) na farmama svinja na otvorenom i predložila biosigurnosne i kontrolne mere na ovim farmama koje se nalaze na područjima EU pogođenim ASF-om.

Izrada Nacionalnog programa ruralnog razvoja za period 2021-2024.godine. zvanično je započeta 10.06.2021.godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tom prilikom je održan sastanak radne grupe koja je oformljena u cilju izrade ovog programa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета