Poljoprivrednicima je potrebno dati 200 evra po hektaru kako ne bi bacali svoje proizvode i poklanjali ih

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom EU predviđa da se poljoprivrednicima dodeli 200 evra subvencija po hektaru kako ne bi dolazili u situaciju da bacaju svoje proizvode ili ih besplatno dele. Otvorena građanska platforma „Akcija“ saopštila je danas da ima plan za vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima.

U saopštenju se navodi da je nebriga države za poljoprivredu dovela do toga da poljoprivrednici bacaju ili dele besplatno svoje proizvode jer prodajom ne mogu da nadoknade ni uloženo, a kamali da zarade i pristojno žive od posla kojim se bave.

- Sa 200 evra subvencija svakom poljoprivredniku po hektaru, koliko predviđa Zeleni dogovor za Srbiju i usklađivanjem sa politikom EU, naši proizvđači neće morati da bacaju svoje proizvode ili da ih besplatno dele zbog niske cene otkupa - navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je nebriga države za poljoprivredu dovela do toga da poljoprivrednici bacaju ili dele besplatno svoje proizvode jer prodajom ne mogu da nadoknade ni uloženo, a kamali da zarade i pristojno žive od posla kojim se bave.

'Akcija' se svojim programom zalaže i za navodnjavanje svake njive, za to da se 50 odsto bespovratnih sredstava za sve investicije u poljoprivredi isplati unapred, kao i da poljoprivredni krediti budu odobreni sa jedan odsto kamate.
To je, kako se navodi, 'održiva poljoprivreda, plan koji će stimulisati pokretanje novih i dugoročnih razvojnih poslova umesto kupovine kratkotrajnog socijalnog mira'.

'Akcija', kako se navodi, vidi poljoprivredu kao jedan od ključnih činilaca u očuvanju životne sredine, dok agrarna politika zauzima jedno od najvažnijih mesta u Zelenom dogovoru za Srbiju koji za cilj ima i vraćanje dostojanstva poljoprivrednim proizvođačima.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Poljoprivrednicima je potrebno dati 200 evra po hektaru kako ne bi bacali svoje proizvode i poklanjali ih

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, šef Kabineta predsednika Nenad Dolovac sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, kako bi razgovarali o problemima koji i dalje tište poljoprivrednike, saopštilo je Udruženje za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета