Francuskom vinaru solarni paneli pomažu protiv klimatskih promena

Foto:Unsplash.com

Foto:Unsplash.com

Vinaru Pijeru Eskudiju bi solarni paneli trebalo da pomognu da sačuva svoj vinograd na jugozapadu Francuske od klimatskih promena pošto su mraz i toplotni udari prošle godine uništili prinose grožđa.

Solarni paneli zagrevaju grožđe u razdobljima ekstremnih hladnoća, ali ih i štite ih od žarkih sunčevih zraka kad nastupe toplotni udari.

Paneli se i okreću kako bi omogućili više svetla vinovoj lozi za vreme oblačnih dana.

Rast temperatura na našoj planeti i sve učestaliji toplotni udar, suše i mraz menjaju ukus francuskih vina. Više temperature menjaju grožđe te ono sazreva ranije i sadrži više šećera, pa time i veći postotak alkohola.

- Potrebna su nam rešenja želimo li očuvati raznolikost naših vina“, objašnjava Eskudi u vinogradu nedaleko od grada Perpinjana gde uzgaja sorte Marselan, Sivi Grenaš i Šardone.

Rotirajući solarni paneli mogli bi biti budućnost za vinare, smatra Eskudi.

- Polako se od sredozmne klime pretvaramo u polusušnu. Pre trideset godina mislili smo da je temperatura od 32 stepena ekstremna, ali danas ona raste na 38 ili čak 40 stepeni“, kaže.

Agroenergetika brzo se razvija. Reč je o postavljanju solarnih panela na polja i vinograde koji imaju dvostruku ulogu: štite useve te istovremeno proizvode struju za domaćinstva.

Nekoliko kompanija u Evropi još razvija slične tehnologije za različite useve, od žita do voćnjaka.

Borba za opstanak
Smanjeni postotak šećera izmeren je u Eskudijevom vinogradu zaštićenom solarnim panelima i zahvaljujući tome vinari mogu dobiti vino s manjim udelom alkohola, kaže Aleksandar Kartije, poslovni menadžer u firmi Sun’Agri iz Liona koja razvija takve solarne panele.

Paneli pomažu zagrejati tle za oko dva stepena štiteći useve i vina od mraza koji je proletos pogodio Francusku.

Mraz koji je ovog aprila pogodio područja širom Francuske verovatno će za trećinu smanjiti ovogodišnju proizvodnju vina u poređenju s nekoliko prethodnih.

Solarni paneli imaju dvostruku ulogu. Nezavisna energetska firma koristi se Eskudijevom zemljom jer je na nju postavila solarne panele koji proizvode dovoljno struje za nekih 650 kuća u tom području, navodi Sun’Agri.

Eskudi zauzvrat dobija zaštitu svojih vinograda jer su paneli instalirani na njegovom zemljištu.

Prioritet za sada je kvalitet useva, a ne proizvodnja energije, što znači da se između 15 do 20 odsto potencijalne energije gubi tokom godine.

Sun’Agri u tom procesu proučava meteorološke podatke i određuje kada useve treba zaštititi panelima i kada ih zarotirati kako bi dobili više sunčevog svetla.

Firma teži primeniti svoju tehnologiju na približno 40 malih poljoprivrednih gazdinstava od dva do četiri hektara na jugu Francuske, u dolini reke Rone te uopšte na Sredozemlju tokom 2022. i 2023. godine.

- U područjima klimatskih promena, poljoprivrednici traže načina da opstanu-, kaže Kartije.

Agroinfo.rs/n1info.com

Francuskom vinaru solarni paneli pomažu protiv klimatskih promena

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Danas je sve više žena u svetskom ali u i srpskom vinogradarstvu. Vinograde i podrume nasleđuju od očeva i dedova, ali su se mnoge devojke posle završenog fakulteta vratile na svoja ili nova imanja. Mlade vinogradarke i vinarke ništa ne prepuštaju slučajnosti, imaju novu viziju proizvodnje, plasmana i vinskog stila. U skladu sa trendovima u svetu mnoge prednost daju domaćim sortama grožđa

Grožđe za koje se kaže da je toliko ukusno da će vas jednim zalogajem odvesti do vrata raja. Može se reći da konzumiranje ovog grožđa može biti iskustvo za ceo život.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета