Italija najveći izvoznik vina u EU, Nemačka najveći uvoznik

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U EU je 2019. proizvedeno gotovo 16 milijardi litara vina, objavila je Evropska statistička služba povodom Dana božolea koji se ove godine obeležava 19. novembra.

Članice EU izvezle su u prethodnoj godini 7,1 milijardu litara vina od čega je 43% isporučeno u zemlje van Unije, najviše u Veliku Britaniju (0,69 milijardi litara) i SAD (0,65 milijardi).

Italija je najveći izvoznik vina i u 2019. je u zemlje van EU isporučila 1,1 milijardu litara. Slede Francuska sa izvozom 0,8 milijardi litara i Španija sa 0,7 milijardi.

Istovremeno su članice EU u 2019. uvezle 4,8 milijardi litara vina. Samo 16% uvoza je došlo iz zemalja van EU, najviše iz Čilea (23%) i Južne Afrike (21%).

Najveći uvoznici vina su Nemačka i Holandija koje apsorbuju 30 odnosno 15% uvoza vina iz zemalja van EU.

Praznik mladog vina ili Dan božolea obeležava se svake godine u četvrtak u trećoj nedelji novembra.

Izvor: EURACTIV.rs

Italija najveći izvoznik vina u EU, Nemačka najveći uvoznik

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Budžet za 2024. godinu je usvojila Vlada, a na osnovu njega se jasno vidi da država baš ne mari za poljoprivrednike.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biti održan na Beogradskom sajmu od 1. do 4. septembra pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić danas će održati sastanak sa članovima vlade o robnim rezervama naše zemlje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета