"Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače"

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ove godine tradicionalni „Dani šljive“ u Blacu održani su onlajn, a kako je u toku predstavljanja ocenio Marko Selaković, šef Kancelarije Privredne komore Srbije u Dubaiju, potencijal srpskog tržišta šljive izuzetno je veliki i mogao bi da bude konkurentan na tržištu Bliskog istoka.

Kao prednosti izvoza šljive na tržište Bliskog istoka Selaković je istakao bescarinski uvoz, simbolični PDV od 5 % i mogućnost direktnog kontakta proizvođača.

Više od 450 učesnika pratilo je izlaganje, a Selaković je rekao da, za uspešnost ove trgovine, domaći izvoznici moraju da obrate posebnu pažnju na GCC standard koji važi u svim zemljama ovog kraja.

Za tržište Bliskog istoka Selaković predlaže uzgoj sorti kao što je „aženka“ koja je vrlo popularna u ovom delu sveta.

Srbija je među globalnim liderima u proizvodnji šljive, a vodeći regioni su Mačvanski, Kolubarski i Šumadijski okrug. U 2019. godini proizvedeno je 558.930 tona šljive, a 75 % šljive u Srbiji, u kojoj dominiraju stare autohtone sorte, koristi za rakiju. Sortiment šljive na našim prostorima je znatno drugačiji nego sortiment šljive na drugim područjima koja su orijentisana ka izvozu na Bliski istok – kaže Selaković.

Preduslovi za saradnju sa Bliskim istokom su, dodaje, visok kvalitet proizvoda, dobro pakovanje, preciznost u dogovorima o količini i poštovanje rokova.

Pošto govorimo o premijum tržištu, proizvod mora da bude izuzetnog kvaliteta, izgleda, dizajna. Proizvođači moraju da budu udruženi da imaju što ukrupnjeniji zasad, što ukrupnjeniju proizvodnju ako hoćemo da uspešno plasiramo robu i ozbiljne količine na tržište Bliskog istoka – kaže Selaković.

Domaće proizvođače pozvao je da se za podršku obrate Kancelariji Privredne komore Srbije u Emiratima, koja je na raspolaganju i za podršku u pokretanju biznisa, povezivanju sa distributerima, pružanju informacija koje se tiču tržišta.

Pored privrednih društava, preduzetnika i proizvođača šljive, na onlajn predstavljanju „Dana šljiva“ učestvovali su i predstavnici Regionalne privredne komore Niš, Regionalne razvojne agencije Niš, Poljoprivredne stručne savetodavne službe Prokuplje kao i predstavnici kompanija za proizvodnju i preradu voća.

Izvor:agrosmart.net

"Izvoz šljive na Bliski istok je šansa za srpske proizvođače"

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka trebalo bi da doprinese da se proizvođači i izvoznici uspešno pripreme za plasman svojih proizvoda i osvajanje ovih brzorastućih tržišta.

Zasadi šljiva se u našoj zemlji nalaze u fenofazi razvoja plodova, od rasta plodnika do drugog opadanja plodova (71-73). Pregledima zasada šljiva registrovano je prisustvo položenih jaja šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), odnosno štete prouzrokuju larve koje se ubušuju i hrane unutar plodova, a napadnuti plodovi prevremeno opadaju

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

U sredu popodne olujno nevreme praćeno jakom kišom i gradom zahvatilo je delove opštine Topola kada je zasadima naneta velika šteta.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета