Jedna od najsavremenijih ULO hladnjača na svetu otvorena u Zaječaru

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Jedna od najsavremenijih ULO hladnjača na svetu otovrena je u Zaječaru i ona će koristiti za skladištenje i manipulaciju jabukama i trešnjama. Ova hladnjača, koju je otvorila kopanija Delta Agrar, podrazumeva čuvanje plodova u kontolisanoj atmosferi sa izuzetno niskim nivoom kiseonika čime se na najbolji način čuva kvalitet i svežina proizvoda.

Ova hladnjača u Zaječaru predstavlja jedan od najsavremenijih objekata u svetu za skladištenje i manipulaciju jabukama i trešnjama, a jedinstven je po tome što je i objekat sa najvećim kapacitetom za manipulisanje trešnjom u ovom delu Evrope.

Sama hladnjača poseduje najsavremeniju MafRoda liniju za kalibraciju i pakovanje jabuka i trešanja kao i hidrokuler kojim se temperatura voća vodenim hlađenjem prirodno spušta na dva stepena čime se zadržava svežina voća.

Nakon završena prve faze, finalna izgradnja objekta planirana je u dodatne tri, nakon kojih će ukupni kapacitati iznositi 20.400 tona, površine 26.000 kvadratnih metara. Otvoren objekat sastoji se od upravne zgrade, prostora za kalibraciju i pakovanje kao i rashladnih komora.

Hladnjača se nalazi odmah pored Delta Agrar zasada čime je ceo proces proizvodnje zaokružen, a vreme transporta voća od trenutka branja do skladištenja maksimalno skraćeno i kontrolisano čime se osigurava najbolji kvalitet i uživanje u voću punog ukusa, kao da je tek ubrano sa grane, navode u kompaniji.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

 

Jedna od najsavremenijih ULO hladnjača na svetu otvorena u Zaječaru

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zbog sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport jabuka u Rusiju, srpski proizvođači ovog voća su počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Rat u Ukrajini negativno će se odraziti na spoljotrgovinsku razmenu Srbije sa Rusijom i izvoz domaće robe. Tržište Rusije veoma je važno za domaće proizvođače voća, koji pretežno izvoze jabuke na rusko tržište, naveo je za Novu ekonomiju Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Iako su jabuke nadaleko poznate kao veoma zdravo voće puno vitamina, neadekvatna konzumacija ipak može izazvati brojne probleme, pa je važno biti oprezan.

Verovali ili ne, jabuke sadrže sve potrebne sastojke koji se bore protiv lošeg holesterola, a samim tim i začepljenja arterija i bolesti srca.

Kada je u pitanju izvoz srpskih jauka u Rusju, put je dug, a naročito kada se doda još15 dana za sve potrebne kontrole. Ovo je situacija sa voćem iz Tavankuta, malog sela kod Subotice. Šleperi sa jabukama koje imaju urednu dokumentaciju od 13. novembra na granici sa Rusijom stoje između 15 do čak 25 dana.

Vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovane su aktivne rupe glodara: poljskog miša (Apodemus sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis), pa je potrebno sprovođenje adekvatnh mera.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета