Kako podržati primarne poljoprivrednike i koji su uslovi?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je predlog Pravilnika o sprovođenju programa podrške za primarne poljoprivredne proizvođače zbog teških uslova poslovanja izazvanih pandemijom Covid-19.

Podrška kako navode nastoji da, popravi pretrpljene gubitke, osigura likvidnost farmi i održi nivo primarne proizvodnje pre izbijanja, što će održati postojeći nivo zaposlenosti i proizvodnje sirovina za prehrambenu i prerađivačku industriju i sprečiti poremećaj u lancu snabdevanja hranom.

Implementiraju se:

Mera 1. Podrška stočarima u sistemu krava-tele
Mera 2. Podrška tovnim stočarima
Mera 3. Podrška uzgajivačima krmača
Mera 4. Podrška proizvođačima jabuka
Mera 5. Podrška proizvođačima mandarina
Mera 6. Podrška proizvođačima krompira

Među podrškom u Meri 1 su kvalifikovane ženske glave registrovane u JRDž, mesne rase, hibridi mesnih rasa i originalne rase, kombinovane rase i potiču sa farmi koje mleko ne isporučuju otkupljivačima koji nemaju registrovane delatnosti prerade mleka na sopstvenoj farmi i po tom osnovu nisu upisane u Registar registrovanih objekata u poslovanju hranom životinjskog porekla. Minimalan broj grla koji ispunjavaju uslove za podršku je 5, a maksimalan 100.
Meri 2 su muške i ženske glave koje su ispuštene klanjem u odobrenim objektima u Republici Hrvatskoj ili izvozom prema podacima u JRDž u periodu od 1. marta 2020. do 31. decembra 2020. godine, ne mlađe manje od 14 niti starijih od 28 meseci u vreme ispuštanja prisutno je na gazdinstvu najmanje 120 dana od dana dolaska na gazdinstvo do dana otpusta i učestvuje u Farmaceutskom sistemu osiguranja kvaliteta goveđeg, jagnjećeg i kozjeg mesa objavljeno na veb lokaciji HAPIH

Maksimalan broj prihvatljivih grla za podršku je 1.000.

Za podršku u Meri 3 podobne su krmače koje su na dan 30.11.2020. godine zabeležene u JRDž. Maksimalan broj krmača koje ispunjavaju uslove za podršku je 1.000.

Prihvatljiva za podršku u okviru Mere 4 su proizvodna područja u kojima se uzgaja jabuka i za koja je podnet Jedinstveni zahtev za podršku 2020. godine. Minimalna površina pod jabukama za potporu je 1,0 ha.

Prihvatljiva za podršku u okviru Mere 5 su proizvodna područja u kojima se uzgajaju mandarine i za koja je podneta Jedinstvena prijava za podršku 2020. godine. Minimalna površina pod mandarinama za podršku je 0,5 ha.

Za podršku u okviru Mere 6 ispunjavaju uslove proizvodna područja u kojima se uzgaja krompir i za koja je podnet Jedinstveni zahtev za podršku 2020. godine. Minimalna površina pod krompirom za potporu je 2,0 ha.

Iznos pomoći za mere 1, 2 i 3 određuje se srazmerno broju prihvatljivih grla za pomoć, dok se jedinični iznos pomoći za mere 4, 5 i 6 određuje u skladu sa evidentiranim površinama jabuka, mandarina i krompira u sistemu ARKOD Agencije za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj na osnovu kojeg je podnet Jedinstveni zahtev za 2020. godinu.

Izvor:agroklub.com

Kako podržati primarne poljoprivrednike i koji su uslovi?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Više udruženja proizvođača mleka iz različitih delova Srbije, zatražilo je od Vlade Srbije, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoporivredu i ministarke Jelene Tanasković, da hitno usvoje njihove zahteve i preduzmu mere za spasavanje domaćih farmi krava.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета