Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Jun je, po pravilu, topliji i sunčaniji od maja,junske kiše ne traba da nas iznenađuju iako je najispravnije jun smatrati prelaznim periodom između proleća i leta ali u pojedinim dielovima Srbije i najkišovitiji u godini.

Ove godine početak juna doneo je mnogo padavina, zato treba pažnju obratiti na zaštitu povrtarskih kultura.

Junski radovi u povrtnjaku i polju

Nastaviti zaštitu paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti. 
Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši. 
Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća. 
Prihranjivanje biljaka. 
Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.

Nastavlja se međuredno kultiviranje kukuruza, krompira, suncokreta, soje i drugih useva koji do sada nisu prihranjeni ili slabije izgledaju. U prvoj dekadi juna kosi se grahorica i crvena detelina, te lucerka – drugi otkos za seno. U svim našim krajevima početak juna je najpogodniji za košenje livada, jer je trava u cvetanju. 

U drugoj i trećoj dekadi meseca žanju se ozimi ječam i ranije sorte uljane repice, a koncem mjeseca često počinju da se žanju ječam, pšenica, raž, tritikale i zob. Postrno se seje kukuruz, soja za zrno ili silažu i zelenišno đubrenje, krmni sirak, sudanska trava, stočni kelj te grašak, boranija i dr.

Junski radovi u voćnjaku

Voćari u ovom mesecu treba da obave potpunu zaštitu voćaka od raznih bolesti i štetočina, pridržavajući se, svakako, rokova prognozne službe za zaštitu bilja. Voće na pragu berbe – trešnje, jagode, maline i drugo ranozrelo ne smije se prskati. Takođe treba obaviti zelenu rezidbu, negovati okalemljene mlade voćke.

Izvor:organskabasta.rs

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva počinje kada se sezona gajenja za mnoge poljoprivredne kulture u našem regionu privodi kraju u mesecima godine koji počinju sa avgustom i zaključno sa oktobrom. Usevi su skinuti sa najvećeg broja parcela i u mnogo slučajeva može se smatrati da je još jedna sezona gajenja privedena kraju.

Jagoda se može saditi tokom cele godine. Ali, zašto se preporučuje letnja sadnja živića?

Najveću finansijsku pomoć, baš kao i voćari, povrtari i pčelari imaju od Uprave za agrarna plaćanja, na čije podsticaje mogu da računaju gotovo cele godine, u zavisnosti od grane poljoprivrede kojom se bave.

Prema narodnom verovanju jesenje cvetanje voća najavljuje dugu i hladnu zimu, ali da voće cveta u sred leta pojava je koja zbunjuje i struku i voćare. Radenko Andrović iz sela Belosavci kod Topole kako kaže, u svom voćnjaku ovako nešto nije video, bar ne u julu mesecu.

Dok Austrija ovih dana uvodi zabranu upotrebe ozloglašenog herbicida glifosata, u Srbiji se ovaj preparat koristi u značajnim količinama. Nema izgleda da će se to u skorijoj budućnosti promeniti.

Ruska Vlada saopštila je da je odobrila ratifikaciju ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета