Kilogram maline će koštati i do 800 dinara, ali uzgajivači moraju uneti odgovarajuće izmene u proces proizvodnje

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Iz Asocijacije malinara Srbije poručuju da cena od 450 dinara za kilogram ovog voća nije previše visoka i da bi ona ubuduće mogla da iznosi od 600 do 800 dinara.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović rekao je da bi cena crvenog zlata mogla da bude znatno viša nego ova sada, ali samo uz adekvatnu pripremu i maksimalno korišćenje sertifikovanog sadnog materijala.

Radović ocenjuje i da bi ta cena bila fenomenalna kada bi prinos bio od 15 do 30 tona po hektaru. 

Prema njegovim rečima, malinjaci u Srbiji u proseku daju prinos oko četiri tone po hektaru i za to postoji više razloga: klimatske promene, loš trend cena iz prethodnog perioda doveo je do pada proizvodnje i nestručne obrade, a primenom uredbe o sertifikovanom sadnom materijalu došlo je do toga da su proizvođači podigli kvalitet.

Kako predstavnik Asocijacije malinara Srbije navodi, bez obzira što malinari imaju razloga za zadovoljstvo, u narednom periodu bi ako žele što bolje rezultate, prvo trebalo da promene prvo sebe, pa onda sadni materijal, pa će tek tada biti zadovoljni svim segmentima svog poslovanja.

On posebno ističe potez ministarstva poljoprivrede koje je uredbom omogućilo nabavku sertifikovanog sadnog materijala uz subvenciju od 90 odsto.

- Ispostavilo se da je ogromna razlika u prinosu u odnosu na sadni materijal koji se koristi. Uz iste agrotehničke mere, ulaganje, tretiranje i prskanje, sertifikovani sadni materijal daje 30 tona po hektaru, a nesertifikovani četiri tone. Hajde da radimo porodično po 30 ari kvalitetno, a ne da se hvalimo hektarima bez kvaliteta u proizvodnji i sa ogromnim troškovima koji se u tom slučaju gomilaju - naveo je Radović.

Agroinfo.rs/agronews.rs

 

Kilogram maline će koštati i do 800 dinara, ali uzgajivači moraju uneti odgovarajuće izmene u proces proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina u Srbiji izjavio je da je to voće u lošem stanju zbog stalnih promena vremena i da se očekuje cena od 600 do 800 dinara za kilogram.

Proizvođači malina se nadaju da će cena za kilogram ove godine biti najmanje 600 dinara, dok se očekuje da poskupe i dnevnice berača "crvenog zlata".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета