SJAJAN USPEH DOMAĆIH MALINARA: Srbija u 2022. treća u svetu po proizvodnji maline

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Po proizvodnji maline Srbija je u 2022. godini ostvarila treće mesto na globalnom nivou, odmah iza Rusije i Meksika.

Čile, takođe veliki proizvođač malina ali i drugog jagodastog voća, zauzeo je četvrtu poziciju, pokazuju najnoviji podaci za prošlu godinu.
 
- Naši godinama najveći konkurenti, Poljaci, prošle godine su imali podbačaj i raspolažu sa manjim količinama. Rusi su takođe enigma, oni ne izvoze i nisu robni proizvođači kao ostali, odnosno proizvode samo za svoje tržište - rekao je za Politiku vodeći stručnjak za jagodasto voće dr Aleksandar Leposavić, iz Instituta za voćarsto u Čačku, prenosi portal Ekapija. Inače u Srbiji su, kada je reč o voćarstvu, najveće površine su pod šljivom, zatim jabukom i višnjom i u ovim vrstama takođe voćari ostvaruju najveću proizvodnju.
 
Prema sabranim podacima iz 2021. godine, najveće prinose po hektaru ostvaruje jabuka, zatim šljiva, kruška, kajsija, trešnja i breskva. Kako je nedavno objavio Agroklub, ovo su orijentacioni podaci, koji se menjaju iz godine u godinu, s tim da praktično konstantno dominiraju šljiva i jabuka kao voćne vrste.

 

SJAJAN USPEH DOMAĆIH MALINARA: Srbija u 2022. treća u svetu po proizvodnji maline

Komentari

Risk factors, however, can increase this rate to a 5 to 6 risk of infection following vaginal delivery online cialis pharmacy

Hot and cold generic priligy online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Poljoprivrednici su u svojim zasadima, berba protiče bez protesta proizvođača "crvenog zlata", ali razlike u otkupnim cenama mogle bi srušiti sadašnji mir između seljaka i otkupljivača.

Kao i kod mnogih drugih vrsta voća, hlađenje i zamrzavanje mogu produžiti život banane, postoje načini za čuvanje banana kako biste imali određenu kontrolu nad njihovim procesom zrenja i održali ih svežim i ukusnim tokom dužeg vremenskog perioda.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета