foto: pixabay

foto: pixabay

U Šumadiji se ovog proleća nije odstupilo od višegodišnje setvene strukture

Pala je  dugo očekivana kiša 1. i 2. maja. Padavine su  dobrodošle  svim  posejanim usevima, a pogotovo kukuruzu koji je posejan 10. aprila i nalazi se u fazi 3. do 4. lista.
Iako je do 25. aprila posejano 98 odsto planiranih površina pod kukuruzom još uvek ima proizvođača koji nisu obavili setvu ili planiraju postrnu. 
Dipl. inž. Ljiljana Vuksanović, stručnjak PSSS "Kragujevac" podseća ratare koji planiraju postrnu setvu da je navodnjavanje useva neophodno jer  je u uslovima suvog ratarenja to veliki rizik i preporučuje da odaberu hibride kraćih grupa zrenja, FAO 300 ili FAO 400, koji takođe daju solidne prinose. .

Osim toga ona ističe da se u Šumadiji ove godine, bez obzira na specifične uslove vanrednog stanja, nije odstupilo od od višegodišnje setvene strukture. I ovog proleća kukuruz je tradicionalno zasejan na  najvećoj površini,  na 40.000 ha. Suncokret je zastupljen na oko 3.500 ha, a soja na oko 900 ha. Dobrom organizacijom posla setva nije stala ni jedan dan, a ispoštovane su sve agrotehničke mere i obavljene su u optimalnom roku za agroklimatske uslove ovog kraja.
U periodu pd 10. do 20. aprila bilo je toplo, a zemljišni uslovi su pogodovali setvi, tako da je bila  ubrzana. Iako je u setvenom sloju bilo vlage,  nažalost, gubila se usled visokih temperatura i naleta vetra. Posebno je bio izražen njen nedostatak prilikom predsetvene pripreme zemljišta.

Na području rada ove službe, a to su opštine Knić, Rača, Lapovo, Batočina, Aranđelovac i Kragujevac, izbor hibrida trebalo je prilagoditi nameni i načinu ubiranja, kao i tipu i kvalitetu zemljišta ali i nadmorskoj visini. Preporuka je bila da se na većim površinama seju hibridi različitih grupa zrenja u cilju racionalne proizvodnje.
Najzad, većina proizvođača, je neposredno posle setve obavila tretman zemljišnim herbicidima, kako bi sprovela pravovremeno i neophodno suzbijanje korova.

 

Izror: Poljoprivrednik, Novi sad

Kiša pogoduje usevima u Šumadiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

U Institutu za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu danas je otvorena prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina u Šumadiji.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Iako to mnogi nisu znali, centralna šumadijska planina Rudnik skoro da obiluje muflonima, ili narodski rečeno, divljim ovnovima i divojarcima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета