Ko sve želi srpka prirodna bogatstva? U trci za litijum, bor, zlato i druge rude bar 34 kompanije

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U Srbiji najmanje 34 kompanije imaju pravo na istraživanje litijuma, bora, zlata, bakra i srebra pokazuju podaci Geografskog informacionog sistema (GIS). Takođe, većina njih poseduje dozvole za više istražnih polja u različitim delovima zemlje.

Na mapi nisu prikazana istražna polja na kojima radi Serbia Zijin Mining, koji je kupovinom 63 odsto kapitala u Rudarsko topioničarskom basenu Bor, uz topionicu i rudnike u Boru i Majdanpeku, nasledio i veliki deo započetih istraživanja ali i otvorio nova. Uglavnom, ta kompanija locirana je na području tog rudarskog basena na potezu između Bora, Majdanpeka, Kučeva…

Na karti nisu prikazana ni geološka istraživanja polja uglja, koja po višedecenijskim dozvolama istražuju rudnici i EPS. Takođe, ni aktivnosti NIS-a i Naftagasa nisu obuhvaćene a te dve kompanije u Vojvodini na više lokacija tragaju za naftom i prirodnim gasom.

Na GIS-u nema podataka o poljima gde su istraživanja završena overom rudnih rezervi, što je slučaj sa Rio Sava Exploration, ćerka firmom Rio Tinta koja u ovom trenutku u okolini Jadra ima važeću dozvolu za istraživanje podzemne vode. Nema ni podataka o dozvolama koje još nisu aktivirane, poput Asena Investments, u vlasništvu australijskog Volta, koja je definisala svoje istražno polje Jadar Sever. Bušotine se tu očekuju od jeseni a naslanjaju se na projekat Jadar koji je nedavno Vlada ukinula.

Ono što se može videti jeste da se u Zapadnoj Srbiji, oko Valjeva, Mionice, Uba kao i Novog Pazara i Raške, zatim u Pomoravskom okrugu odnosno okolini Jagodine, Rekovca i Paraćina istražuju uglavnom rude litijuma i bora.

Na istoku i jugu Srbije najveća je gužva jer tu veliki broj firmi na po više lokacija otvara bušotine ne bi li naišli na zlato, srebro i bakar. Istražna polja otvorena u tim područjima ili u centralnoj Srbiji, zadiru i u zone zaštićene prirode – Nacionalnog parka Đerdap, Stare planine, Golije, Beljanice, Radan planine.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Ko sve želi srpka prirodna bogatstva? U trci za litijum, bor, zlato i druge rude bar 34 kompanije

Komentari

do you need a prescription for propecia Results No significant changes in steady state plasma concentrations of letrozole, tamoxifen, or tamoxifen metabolites were detected after co administration with fucoidan

women viagra pills PMID 30169563 Free PMC article

  • Od EsUYtR
  • 2023-08-05 11:01:42

cialis coupons When you make refrigerator stew crack a couple raw eggs into it near the finish, don t stir til their set, they make a tasty surprise in the middle of all that boring stuff

[url=https://propecia.monster/]where to buy propecia in us[/url]

[url=https://cephalexin.cyou/]www.cephalexin500mg cap.com[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je litijum kritična mineralna sirovina na globalnom nivou i velika razvojna šansa za Srbiju.

Protesti protiv kompanija koje žele da se bave iskopavanjem litijuma i bora u našoj zemlji traju već mesecima unazad, a naučnici i građani traže da se donese zabrana o iskopavanju i otvaranju novih rudnika pre izbora.

Zbog curenja tečnosti iz bušotine koja se nalazi na samo 60-tak metara, Jovanović više nema vodu za piće.

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Bivši ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan izjavio je danas da je tehnologija kojom se litijum izdvaja "katastrofalno loša" i da "nema dileme da uništava životnu sredinu". On objašnjava da ne vidi ekonomsku potrebu da se ide u tom pravcu.

Grad Bor raspisao je peti javni konkurs za korišćenje sredstava po programu podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Grad Bor za 2021. godinu. Opredeljeno je milion dinara za subvencionisanje opreme za plastenike.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета